"OVA ZEMLJA JE RAJ!" Turisti oduševljeni komšijskom državom, JEDNA STVAR ih zadivila
Sarajevo, Foto: Profimedia

OPORAVLJA SE TURIZAM

"OVA ZEMLJA JE RAJ!" Turisti oduševljeni komšijskom državom, JEDNA STVAR ih zadivila

S porodicom je u poseti Sarajevu i Antonija iz Zagreba, koja je rekla da je u glavni grad BiH ponovo došla nakon pauze od 20 godina

Objavljeno:

Ulice Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, prepune su turista i svih delova sveta. Turistima je posebno "preplavljen" stari deo grada, Baščaršija i živopisne uličice rezervisane samo za pešake u okolini Begove džamije.

Svi su oduševljeni Sarajevom, istorijskim znamenitostima grada, bosanskom kuhinjom, ali isto tako i gostoprimstvom građana Bosne i Hercegovine, piše Anadolu Agency (AA).

Turizam u Bosni i Hercegovini se oporavlja ubrzano nakon zatišja u periodu pandemije koronavirusa i globalnih ograničenja kretanja koja su bila pogubna po ovaj sektor. To potvrđuju i podaci koje je objavila Agencija za statistiku BiH, a prema kojima su turisti u prvoj polovini ove godine u Bosni i Hercegovini ostvarili blizu 600.000 poseta, što je više od 75 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ekipa AA posetila je Baščaršiju gde je imala priliku da razgovara sa turistima. I, zaista se od njih o Sarajevu i Bosni i Hercegovini ne može čuti ništa, osim oduševljenja.

Mešavina različitih kultura

"Ovo je moja treća poseta ovoj zemlji. Obišli smo Sarajevo, ali ćemo posetiti i druge gradove. Zaista mi se Sarajevo veoma dopada, jer volim tu mešavinu kultura, ljudi iz celog sveta, istoriju, grad je jako dinamičan, zaista je ovde prelepo”, kazao je Amerikanac Karmen Đentajl koji se trenutno sa porodicom nalazi u BiH.

Dopada mu se to što u Sarajevu može da vidite u upoznati ljude iz celog svijeta, bilo da je reč o turistima ili ljudima koji tu žive

"To čini jednu vrlo interesantnu sliku, sve je tako isprepleteno”, rekao je Đentajl i dodao je kako posebno ceni gostoprimstvo Bosanaca i Hercegovaca.

"Mnogo je osmeha, srdačnih pozdrava, to jako cenimo. Ponekad u nekim gradovima možete da osetite da je lokalno stanovništvo umorno od turista, ali to ovde nisam osetio”, dodao je.

Na pitanje kako mu se dopada bosanskohercegovačka kuhinja, rekao je kako je fantastična.

"Osim lokalne bosanske, imate i restorane u kojima možete probati druge svetske kuhinje. Iznenadilo me da imate i jako kvalitetnu picu", poručio je Đentajl.

Sadik Gurkan, Turčin koji živi u Beču, drugi put je u BiH, nakon pauze od osam godina. Na pitanje da li se Sarajevo promenilo za tih osam godina, rekao je: "Ima manjih promena, stigli smo tek juče, pa ćemo videti."

1 / 4 Foto: Profimedia

Mesto sa kojeg se pruža najlepši pogled na Sarajevo

"Sarajevo je zaista jako lep grad, osećam se kao kod kuće, kao da sam došao u mali Istanbul", kazao je Gurkan, te dodao:

"Pre osam godina bio sam u Mostaru, posetio tekiju u Blagaju. Zasad smo obišli Baščaršiju, džamije, muzeje. Probali smo ćevape, burek, ukusno je, preporučujemo svima.”

S porodicom je u poseti Sarajevu i Antonija iz Zagreba, koja je rekla da je u glavni grad BiH ponovo došla nakon pauze od 20 godina.

“Lepo se osećam, zaista je lepo. Mnogo toga se promenilo, izgradilo. Obišla sam Katedralu, sada ćemo da posetimo i džamiju", rekal je kratko Antonija.

"Ova zemlja je raj", prva je impresija Hameda, turiste iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je drugi put u BiH, ranije je bio u poseti sa prijateljima, ovoga puta je tu zajedno sa suprugom.

"Zaista je ova zemlja raj. Možete je posetiti i tokom zime, i tada je lepa i potpuno drugačija. Zaista ne znam šta drugo da kažem, ovo je prelepa zemlja", rekao je Hamed.

Tokom posete boravio je i u Mostaru, te na Prokoškom jezeru. Zadovoljan je gostoprimstvom građana BiH i generalno odnosom prema turistima.

"Zaista se osećam sigurno dok šetam ulicama Sarajeva zajedno sa svojom suprugom. Niko me ne uznemirava", kazao je Hamed.

Na pitanje šta misli o bosanskoherceogovačkoj kuhinji, kroz smeh je odgovorio: “Reći ću vam samo da sam u Bosnu došao zbog kafe i ćevapa.”

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.