KILO TELEĆEG BUTA OD JUTROS VRTOGLAVIH 15 I PO EVRA: "Možemo samo da gledamo"
Meso, Foto: Emilija Jovanović

NOVA POSKUPLJENJA

KILO TELEĆEG BUTA OD JUTROS VRTOGLAVIH 15 I PO EVRA: "Možemo samo da gledamo"

Većina građana nema izbora nego da kupuje ono najjeftinije meso

Objavljeno:

Od početka krize koja traje već pet meseci, u Srpskoj su poskupile gotovo sve robe i usluge, a građane najviše zabrinjavaju skokovi cena hrane.

Mnogi već odavno nisu u prilici da često i u većim količinama kupuju skuplje prehrambene namirnice, poput mesa, skupljih suhomesnatih proizvoda, voća, povrća, tako da im svako poskupljenje ovih roba zadaje dodatnu muku.

A u pojedinim mesnicama u Banjaluci, kilogram telećeg buta od jutros je 15 ipo evra (31 KM), što je rekordna cena ovog mesa.

Kako kažu mesari, zbog nedostatka domaće stoke, za očekivati je dalji rast cena mesa, iako već mesecima pada broj kupaca zbog slabe platežne moći.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

– Negde u martu, teleći but je kod nas koštao 28. Dva puta smo ovo meso poskupili za po jednu KM, a od jutros je kilogram 31 KM. Teleća plećka trenutno je 28 KM, teletina sa kostima 22, koliko košta i juneći but, dok je svinski but 11, svinjski vrat 12, piletina 14 KM. Svjesni smo i mi da je meso preskupo, pa smo se trudili da cene ne dižemo u značajnijim iznosima. Međutim, Srpska ima sve manje svinja, junadi i teladi, zbog čega proizvođači podižu cene, pa onda i mi moramo da poskupljujemo. Evo, nabavna cena svinja je pre par dana otišla za jednu KM – kažu za Srpskainfo u jednoj mesnici.

Većina građana nema izbora nego da kupuje ono najjeftinije meso, i to u količinama dovoljnim tek da im ručak „zamiriše“.

– Ma, koja crna teletina?! Kad odem u mesnicu, samo mogu da je gledam, i ništa više. Uglavnom kupujem svinjetinu, malo krtog, malo sa kostima. Čak smo smanjili i potrošnju piletine, čija je cena u ovoj krizi baš otišla gore, pa je ovo meso sad skuplje od svinjskog, što nikad nije bilo. Kupimo i malo pilećih krilaca, da kuvanje zamiriše, a nekad ih ispečemo sa krompirom, i da nas bog vidi – kaže Milena V. iz Banjaluke.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.