GRADI SE MEGATUNEL KOD KOMŠIJA: Biće među 10 najdužih u Evropi! (VIDEO)
Tunel, Foto: Printscreen/Youtube/ Informacije JPAC

projekat

GRADI SE MEGATUNEL KOD KOMŠIJA: Biće među 10 najdužih u Evropi! (VIDEO)

Tunel je dugačak 24,51 kilometara i izgrađen je u periodu od 1995. do 2000. godine

Objavljeno:

Početkom jula objavljeno je da je počeo izbor za izvođača radova na tunelu Prenj koji predstavlja najsloženiji građevinski poduhvat u ovoj državi.

Tunel Prenj predstavljaće tehnički najzahtjevniji i sa stajališta struke jedan od najkompleksnijih objekata u istoriji građevinarstva Bosne i Hercegovine.

Ovaj tunel nalaziće se u centralnom podnožju planine Prenj i imaće dužinu od 10,45 kilometara i biće prvi tunel koji prelazi šest kilometara. Izgradnja i opremanje obe tunelske cevi radiće se paralelno, a početak radova se očekuje u prvoj polovini naredne godine.

Iako je projekat sam po sebi izuzetno zahtevan, dosta će skratiti putovanje od Sarajeva do Mostara, i biće među deset najdužih tunela u Evropi koji su trenutno u upotrebi.

Koji su tuneli najduži u Evropi?

Kada je reč o deset najdužih tunela u Evropi, zanimljivo je kako se pet nalazi u Norveškoj. Ujedno, u ovoj državi nalazi se i trenutno najduži tunel u Evropi Lirdal.

Tunel je dugačak 24,51 kilometara i izgrađen je u periodu od 1995. do 2000. godine.

"Dizajn tunela je uzeo u obzir psihičko opterećenje vozača pa je podeljen na četiri dela i svaka deonica ima odgovarajuće osvetljenje i dizajn. Iako su rizici od nesreća i požara mali, tunel ima veliku količinu opreme za hitne slučajeve kao i adekvatne ventilacione sisteme", navodi se u opisu projekta.

Drugi najduži tunel u Evropi je Gotard tunel koji se nalazi u Švajcarskoj.

Ovaj tunel je dužine 16,9 kilometara. Izgradnja tunela započela je 1970. godine, a zvanično je otvoren deset godina kasnije.

Bonus video:

02:52

PADA VLADA DO KRAJA JULA?! Stručnjaci za Kurir TV tvrde: Ovo su 3 opcije koje rešavaju sukob između Abazovića i Đukanovića

(Espreso/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.