"SUROVO I KUKAVIČKO SRCE JE PREKRATILO OVAJ NEVINI ŽIVOT": Ubijen Medo Maglić, neko ga je odstrelio! (FOTO)
Medved, Foto: Printscreen/Facebook/Centar za životnu sredinu / Center for Environment

tuga!

"SUROVO I KUKAVIČKO SRCE JE PREKRATILO OVAJ NEVINI ŽIVOT": Ubijen Medo Maglić, neko ga je odstrelio! (FOTO)

Apelujemo i na upravljače prirodnih područja da pojačaju kontrole i suzbiju kretanje naoružanih ilegalnih posetilaca

Objavljeno:

Medo Maglić, kojem je postavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćenje u Republici Srpskoj pronađen je mrtav, odnosno nezakonito je odstreljen na teritoriji posebnog lovišta “Zelengora” u Gacku, saopštio je Centar za životnu sredinu.

Ovaj čin najoštrije su osudili iz pomenutog centra odakle apeluju na javnost i sve građane koji imaju informacije o ovom ili sličnim slučajevima, da iste prijavljuju policiji i nadležnim organima.

- Apelujemo i na upravljače prirodnih područja da pojačaju kontrole i suzbiju kretanje naoružanih ilegalnih posetilaca. Interventni tim za krupne zveri koji je učestvovao u aktivnosti postavljanja ogrlice za praćenje je utvrdio da se medved više ne kreće i uskoro nakon toga je pronađeno njegovo telo - navode iz Centra za životnu sredinu.

Ističu da je u istragu o ovom slučaju uključena policija i nadaju se razrešenju istog. Takođe, traže najviše moguće kazne za počinioce.

- Samo nešto više od mesec dana smo mogi da budemo ponosni i srećni gledajući kuda se dragi medo Maglić kretao, plivao. Uživao je u nekim od najlepših pejzaža naše zemlje, plivao po zelengorskim jezerima, razgledao kanjon gornjeg toka Neretve, tražio mir u Nacionalnom parku Sutjeska. Nije ga našao! - istakla je Aleksandra Anja Dragomirović iz Centra za životnu sredinu.

Ona kaže da su svi koji su učestvovali u postavljanju prve ogrlice za telemetrijsko praćenje zgranuti nad činjenicom da je tako malo vremena prošlo od kada su mu izmerili nepunih 150 kilograma i zaključili kako će tek rasti i razviti se u pravog medonju, dostojnog staništa koje nastanjuje.

- Ali nažalost surovo i kukavičko srce nekog 'junaka' je prekratilo ovaj nevini život. U granicama NP Sutjeska, tamo gde je trebalo da bude najzaštićeniji, nastradao je medo Maglić koji je ponosno trebalo da nosi ime naše najviše planine dugo godina - rekla je Dragomirovićeva koja je koordinar projekta “Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida”.

Bonus video:

04:28

JELENA JOVIČIĆ JE ZAŠTITNO LICE POZORIŠTA NA TERAZIJAMA: Sve više ljudi dolazi u pozorište!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.