NOVA ODLUKA STUPILA NA SNAGU U MOSTARU: Od danas zabranjeno OVO, propisane i novčane KAZNE za prekršioce!
Mostar, Foto: Profimedia

PALA ODLUKA

NOVA ODLUKA STUPILA NA SNAGU U MOSTARU: Od danas zabranjeno OVO, propisane i novčane KAZNE za prekršioce!

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže da zabrana rada nedeljom ima za cilj da omogući svim građanima da nedelju provedu u krugu porodice. Ali s obzirom na to da je ovu problematiku teško urediti

Objavljeno:

Mostar je danas službeno postao prvi i jedini veći grad u Bosni i Hercegovini u kom je prodavnicama zabranjen rad nedeljom.

Onima koji se ne budu pridržavali te odredbe, a nisu, prema posebnoj odluci Grada Mostara, dobili odobrenje za rad, propisana je novčana kazna do 3.000 konvertibilnih maraka (oko 1.500 evra).

Prodavnice su danas redom zatvorene s istaknutim radnim vremenom na kojem je naznačeno da nedeljom objekat ne radi. Odluka je izazvala podeljene reakcije građana, piše Klix.ba.

Iako je zabrana rada nedeljom stupila na snagu, postoje izuzeci, jer je odlukom Grada Mostara definisano da prodavnice mogu da rade nedeljom uz odobrenje nadležnih službi, ali su u tom slučaju obavezne da neki drugi dan u nedelji budu zatvorene.

Tu mogućnost iskoristio je šoping-centar Plaza na Bišću Polju. Centar će raditi nedeljom, a ponedeljkom će biti zatvoren.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže da zabrana rada nedeljom ima za cilj da omogući svim građanima da nedelju provedu u krugu porodice. Ali s obzirom na to da je ovu problematiku teško urediti, kako je pojasnio, ostavljena je mogućnost da prodavnice koje odluče da rade nedeljom moraju svoje objekte da zatvore neki drugi dan.

1 / 5 Foto: Printscreen youtube, HDZ

- Mi smo prvi grad ove veličine koji je doneo takvu odluku i zahvalan sam Gradskom veću što smo takvu odluku uspeli da usvojimo. Mislim da je to civilizacijska odrednica, da imamo jedan dan nedeljno kada ne radimo. S obzirom na to da poštujemo zapadne običaje i da smo u srcu Evrope, nedelja je primeren dan, jer svi koristimo vikende za dan odmora jer nam tada deca ne idu u školu i zbog svega što je u vezi sa vikendom - rekao je mostarski gradonačelnik.

Kaže da je reakcija radnika pozitivna i da su srećni zbog uvođenja zabrane.

- Mnogo ljudi nam se javlja i zadovoljni su da je takva odluka doneta. Ja mislim da će to biti jedna uspešna priča - zaključio je gradonačelnik Mostara.

Odluka je na snazi i ima svoje kaznene odredbe već od danas, a nakon šest meseci će se raditi analiza odluke i videti postoje li eventualno potrebe za doradom.

Bonus video:

00:45

TALAČKA KRIZA U NOVOM PAZARU! Stigli pripadnici Žandarmerije, očekuje se rasplet!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.