HAOS U SARAJEVU: Ljudima ugroženo zdravlje zbog ZAGAĐENOSTI VAZDUHA!
Foto: AP / Amel Emrić

ozbiljan problem

HAOS U SARAJEVU: Ljudima ugroženo zdravlje zbog ZAGAĐENOSTI VAZDUHA!

U Kantonu Sarajevo često dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije zagađujućih materija, ali nadležni organi ništa ne preduzimaju...
Objavljeno:

Sarajevo je zvanično najzagađeniji grad u BiH, a samim tim i na vrhu liste zagađenih glavnih gradova Evrope. Stanovništvu se već sedmicama savetuju mere predostrožnosti, budući da vrsta zagađenja kojoj svedočimo stvara ozbiljne zdravstvene probleme.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U toku zimske sezone u Kantonu Sarajevo često dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije zagađujućih materija. Možemo čuti o upozorenjima i interventnim merama. Međutim, nadležni organi ništa ne preduzimaju.

foto: AP / Amel Emrić

- Ove godine je vazduh puno suvlji, puno je manje prirodne magle. Prirodna magla je bila ta koja je dala malo više osećaja zagađenosti. Sada u Sarajevu, i u ostalim našim gradovima imamo vazduh koji je gori nego prošle zime. Međutim, apsolutno se ništa ne dešava - kaže Anes Podić iz Udruženja "Eko Akcija".

Sistem uzbune ne postoji na nivou Federacije, već samo u Kantonu Sarajevo, a pokreće se tek kada zagađenost dosegne meru od 400 PM10, ili lebdećih čestica od 10 mikrograma. Sama ova činjenica je alarmantna, budući da velika većina evropskih gradova stanje uzbune plasira na merama između 100 i 150 ovih štetnih čestica.

foto: AP / Amel Emrić

- Po drugoj statistici Svetske zdravstvene organizacije, delimo peto i šesto mesto po broju umrlih od posledica koje su izazvane zagađenim zrakom - kaže Podić.

Trenutno smo na samo jednom koraku do uzbune. Najskorije mere zagađenosti iznose preko 340 u odnosu na 50 preporučenih iz Svetske zdravstvene organizacije. Iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline, N1 nije dobio komentar šta zapravo podrazumeva stanje uzbune.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.