STRAŠNO: Avio kompanija izbacila autističnog dečaka (4) sa leta, jer nije nosio masku, dete ostalo izbezumljeno!
Maska, Foto: Profimedia

izbacili dete

STRAŠNO: Avio kompanija izbacila autističnog dečaka (4) sa leta, jer nije nosio masku, dete ostalo izbezumljeno!

Majka dečaka rekla je da on jako voli avione

Objavljeno:

Četvrogodišnji dečak s autizmom izbačen je s leta u SAD-u nakon što je avio-kompanija odbila da uvaži njegovu invalidnost i insistirala na tome da on treba da nosi zaštitnu masku, rekla je njegova majka, piše BBC.

Iz kompanije "Spirit Airlines" rečeno je američkim medijima da svi njihovi putnici, osim onih mlađih od dve godine, moraju da nose maske. Američke smernice kažu da maske ipak ne treba da nose oni putnici koji za to imaju medicinske razloge.

Majka dečaka rekla je da on jako voli avione i da je bio je izbezumljen nakon što je izbačen s leta.

Koli Kimbl rekla je američkim medijima da je u ponedeljak putovala sa sinom Karterom i suprugom iz Las Vegasa i da je imala medicinsku dokumentaciju koja objašnjava stanje njenog sina.

- Oslobođen je nošenja maski, jer kad god nosi masku, zadržava dah ili postane izbezumljen i pokušava da naudi sam sebi - objasnila je, rekavši da je njen sin neverbalan.

Kad je njen suprug pokazao medicinska dokumenta posadi "Spirit Airlinesa" u Las Vegasu, osoblje je reklo: "Ne, ne, ne. Autizam nije invaliditet. Mora da nosi masku ili mora da izađe iz aviona."

Druga kompanija ima druga pravila

Porodica je ipak uspela da dođe kući u Arkanzas avionom kompanije "American Airlines", objasnila je Kimbl, a ta je firma prihvatila medicinsku dokumentaciju njenog sina.

"Spirit Airlines" rekao je američkim medijima: - Naša postojeća pravila ne predviđaju medicinske izuzetke, bez obzira na dijagnozu. Članovi našeg tima objasnili su to porodici koja je putovala, ali pritom nikada nisu dovodili u pitanje nečiji medicinski status.

Iz kompanije navode da će od 22. marta 2021. putnici s invaliditetom moći da podnesu zahtev za izuzeće od nošenja maske.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u februaru je doneo odluku da putnici u avio saobraćaju moraju da nose maske za lice, ali da su izuzeti oni s invaliditetom koji zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu da nose masku.

Nikad pre doživljena diskriminacija

Kompanije, uključujući "American Airlines" i "Alaska Airlines", imaju izuzetke u svojim pravilima o maskama.

Koli Kimbl rekla je da njenog sina avioni jako zanimaju i vesele i da je vrlo uznemirujuće što je izbačen s leta.

- Opsednut je avionima. Dakle, sedeo je tiho i mirno na svom mestu i gledao kroz prozor, a ova je gospođa govorila: "Silazi!' - rekla je.

Dodala je da nikada pre nije doživela "takvu vrstu diskriminacije".

I u avgustu je jedna majka trogodišnjeg deteta s autizmom rekla da je "Spirit Airlines" zabranio njenom sinu da leti tom kompanijom nakon što nije želeo da stavi masku. Avio kompanija je rekla da su dečaka skinuli s leta pošto je počeo da psuje stjuardese.

Bonus video:

03:00

Otac izneo detalje nasilja učiteljice nad detetom

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.