ODBROJAVANJE DO ŽIVOTA!Oni su Guevedoses: Devojčice postaju dečaci sa 12 godina i počinju da žive od puberteta
Guevedoses, Foto: Printscreen Youtube

svašta postoji na ovom svetu, zaista

ODBROJAVANJE DO ŽIVOTA!Oni su Guevedoses: Devojčice postaju dečaci sa 12 godina i počinju da žive od puberteta

U razgovoru sa voditeljem dr Majklom Moslijem, Džoni opisuje svoje detinjstvo i kako su ga roditelji vaspitavali kao devojčicu po imenu Felisita

Objavljeno:

Kada se rode, čini se da su ženskog pola, ali kada deca koju nazivaju "Guevedoses" u izolovanom selu u Dominikanskoj Republici dostignu pubertet, stvari počinju da se menjaju. Mišići se razvijaju, ali i reproduktivni organi koji niču tek u dvanaestoj godini.

Ovo specifično interseksualno stanje, medicinski poznato kao "nedostatak 5-alfa-reduktaze", dokumentovano je u "Bi-Bi-Si"-jevoj seriji "Odbrojavanje do života", koja prikazuje kako se razvijamo u materici i kako rane promene utiču na nas ostatak života. Priču o tome ispričao je Džoni, jedan od "Guevedosesa", što se prevodi kao "penis sa 12 godina".

U razgovoru sa voditeljem dr Majklom Moslijem, Džoni opisuje svoje detinjstvo i kako su ga roditelji vaspitavali kao devojčicu po imenu Felisita.

- Nikada nisam voleo da se oblačim kao devojčica i kada su mi kupovali igračke za devojčice, nije me interesovalo da se igram njima. Kada bih video grupu dečaka, zastao bih da se igram s njima - kaže Džoni.

Kada je tokom puberteta počeo da se razvija u dečaka, rugali su mu se i maltretirali ga.

Međutim, on nije usamljen. On je jedno od mnogo dece koja žive u selu Salinas, koje se nalazi u južnom delu Dominikanske Republike. Čak 1 od 90 dečaka u tom kraju odgajan je kao devojčica sve dok nisu počeli da mu se razvijaju muški polni organi. Da su dečaci, postaje očigledno tek kada počnu da sazrevaju.

Saznanja o ovom stanju prvi put su izašla u javnost 70. godina zahvaljujući Đulijen Imperato, koja je radila na Univerzitetu Kornel kao endokrinolog. Proučavajući Guevedoses decu, utvrdila je osnovni uzrok ovog zapanjujućeg stanja.

U prvih osam nedelja, fetusi nisu ni muški ni ženski. Posle ovog perioda, ako je fetus muški, tada Y-hromozom nalaže unutrašnjim žlezdama poznatim kao gonade da se pretvore u testise. Istovremeno, testosteron se šalje u određenu strukturu koja se naziva tuberkulum, u kojem se kasnije pretvara u snažniji dihidrotestosteron, koji tuberkulum pretvara u penis.

Dr Imperato je otkrila da genetski muškim fetusima, kod Guevedosesa, nedostaje enzim 5-alfa-reduktaza, koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron, što znači da se dečaci rađaju kao devojčice. Potom kada dostignu pubertet, a telo preplavi nalet testosterona, telo ovog puta reaguje i penis se razvija i testisi spuštaju. Čini se da je nedostatak ovog enzima genetski, s tim što je neobično stanje raspostranjeno samo na području Dominikanske Republike.

Kada Guevedoses deca uđu u pubertet, čini se da tek onda počinju da žive svoj život onako kako bi trebalo, a njihovi polni organi kasnije funkcionišu sasvim normalno.

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.