OVO SU NAJBIZARNIJI OBIČAJI NA VENČANJIMA: Broj 4 i 7 će vas ostaviti bez teksta! KO BI NORMALAN NA OVO PRISTAO?!
Starinski običaji idu do najdaljih granica mašte, Foto: Shutterstock

OVO NISTE ZNALI

OVO SU NAJBIZARNIJI OBIČAJI NA VENČANJIMA: Broj 4 i 7 će vas ostaviti bez teksta! KO BI NORMALAN NA OVO PRISTAO?!

Starinski običaji idu do najdaljih granica mašte

Objavljeno:

Svaka kultura ima svoj pečat, svoj put, svoj način. Svaki narod ima svoja obeležja od kojih su danas najistaknutiji istorija, jezik, pismo, grb, zastava, himna ali sve te posebnosti ipak nastaju po jednom manje-više istom šablonu.

Starinski običaji idu do najdaljih granica mašte i raznovrsnosti, pa će vas tako neki od njih zaprepastiiti, neki oduševiti i ostaviti zabezeknute ili pak nasmejati.

1.Indonezija

DalekaIndonezija i treće najveće svetsko ostrvo. Na njegovom krajnjem severu, u zajednici Tridong mladenci posle venčanja ne smeju da idu u toalet tri dana i tri noći?! Da bi se svatovi osigurali kako mladenci neće koristiti toalet, članovi porodice na smenu stražare pred toaletom.

2.Škotska Noć prije vjenčanja drugarice mladu potapaju u kiselo mlijeko, uginulu ribu, katran i perje, a onda je vode na piće. Svrha ove ceremonije je da spreme mladu na sva moguća poniženja koja može doživjeti u braku.

3.Ostrvo Markiz Na ostrvu Markiz u Tahitiju mladenci hodaju preko članova porodice i gostiju. Svi svatovi legnu na zemlju stvarajući ljudski tepih preko kojeg prelaze mladenci. Ne zna se značenje ovog čudnog običaja.

4.Južnoafrička republika U najjužnijoj zemlji Crnog kontinenta, postoji ritual koji bi kod nas dosta ljudi rado usvojilo. Naime za vrijeme vjenčanja mladina i mladoženjina porodica razmjenjuju uvrede, a svaki sledeći krug je žustriji.

5.Indija Indijci su po mnogo čemu neverovatno različiti od ostatka sveta, ali ovako nešto sigurno niste čuli. Prema jednom indijskom verovanju, devojčica rođena sa zubom koji je već probio desni mora da se venča sa životinjom, obično je to pas ili koza ili će u suprotnom biti prokleta.

foto: EPA/SANJAY BAID

6.Mauritanija Da bi pokazao svoju moć i status muškarca iz Mauritanije mora da oženi debelu devojku. U ritualu djevojke stare od 5 do 15 godina šalju se na takozvane farme masti i na silu se hrane hiljadama kalorija kako bi se brzo ugojile, a ukoliko bi odbile hranu bile bi pretučene.

7.Bengal Mlade iz oblasti Bengala (jugositočna Azija, zahvata oblasti Bangladeša i okružnih zemalja) imaju običajnu obavezu da za svadbeni ručak pojedu jelo pripremljeno sa krvlju iz mladoženjinog prsta. Da bi se pigmejski momak oženio mora među svojim rođakama naći djevojku koja bi htela da se uda za brata njegove mlade.

8.Francuska Francuzi imaju običaj da se posle venčanja okupe ispred prozora mladenaca i iz sve snage lupaju u tiganje i šerpe dok ih ovi ne puste unutra na piće.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.