ZBOG UŽASNE BOLESTI ZOVU GA ČOVEK DRVO! Ono što mu raste po rukama i nogama teško je gledati, a sada je u OPASNOSTI
Abul Bajandar je "čovek-drvo"!, Foto: EPA/Monirul Alam

RETKI POREMEĆAJ

ZBOG UŽASNE BOLESTI ZOVU GA ČOVEK DRVO! Ono što mu raste po rukama i nogama teško je gledati, a sada je u OPASNOSTI

"Samo hoću da budem sposoban da držim ćerku u rukama i grlim je!"

Objavljeno: 12:22h

Bangladežanin boluje od ekstremno retkog genetskog poremećaja, poznatim pod nazivom "čovek-drvo" sindrom, a sada ga čekaju dodatne operacije jer mu se stanje pogoršalo!

Abul Bajandar, 28-godišnji otac iz malog grada u južnom Bangladešu, našao se na naslovnim stranama pre tri godine kada se podvrgnuo nizu komplikovanih operacija, da bi uklonio lezije nalik granama drveta sa svojih ruku i stopala. Abul živi sa bolešću, čiji je stručni naziv epidermodysplasia verruciformis, duže od dve decenije, što je dovelo do ekstremnih bradavičastih izraslina po njegovom telu.

foto: EPA/Abir Abdullah

Stanje je izazvano defektom u imunom sistemu koji povećava osetljivost na HPV, ili humani papiloma virus, što često dovodi do hronične HPV infekcije, lezija kože kao i povećani rizik od nastanka raka kože. Bolest je toliko retka da su svetu do sada poznati samo nekolicina sličnih slučajeva. Doktori su novinarima CNN-a rekli da je Bajandar imao više od 25 operacija od 2016, ali i da je preskočio dalje lečenje u Maju. "Ovo je komplikovan slučaj i napredak se vidi, ali je on otišao kući. Zahtevao sam od njega mnogo puta da se vrati, ali nije", rekao je dr Samanta Lal Sen, koordinator u jedinici za opekotine i plastične hirurgije u Daka Medicinskom Koledžu i Bolnici.

foto: EPA/Abir Abdullah

"Vratio se u bolnicu u nedelju sa svojom majkom. Trebalo je da se vrati ovde pre šest meseci. Došao je prekasno." Bajandarovo stanje se sada pogoršalo, sa lezijama na rukama dugih oko 2.5cm. Bradavice su se takođe proširile na njegova stopala i ostale delove tela, kažu doktori. Tim doktorke Sen sada razrađuju plan za dalje lečenje Bajandara i rekli su da su mu potrebne još pet do šest operacija. Sen je rekla CNN-u 2016. da je Bajandar prvi put primetio lezije sa 10 godina. Vremenom, izrasline su mu potpuno prekrile ruke, pritom mu ukravši i način izdržavanja, jer je za život zarađivao kao vozač rikše. Tada je i dospeo u naslove internacionalnih medija. Pre operacija, Bajandar nije mogao da jede, pije, pere zube ili da se sam tušira. "Želim da živim kao normalna osoba. Samo hoću da budem sposoban da držim ćerku u rukama i grlim je", rekao je CNN-u u to vreme.

Tokom 2017. godine, bio je u vrlo dobrom stanju nakon pomenutih brojnih operacija, koje su mu omogućile da jede i piše svojim rukama, rekla je Sen CNN-u u prošlom izveštaju, ali je sada potrebno dodatno lečenje. Vlada je platila troškove njegovog lečenja 2016. godine i Sen je rekla da će isti slučaj biti i sa operacijama koje su sada neophodne Bajandri.

(Espreso.co.rs / cnn.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.