PRE TRI GODINE JE PUCALA SEBI U GLAVU: Sada ima novo lice i novu šansu (FOTO)
Foto: Screenshot/National Geographic

druga šansa za život

PRE TRI GODINE JE PUCALA SEBI U GLAVU: Sada ima novo lice i novu šansu (FOTO)

Metak je probio čelo, nos, sinuse i čeljust, te joj je ozbiljno oštetio oči

Objavljeno: 15:50h

Dvadesetjednogodišnja devojka koja je preživela pokušaj samoubistva postala je najmlađa osoba u SAD-u koja je podvrgnuta operaciji transplantacije lica, nakon tri godine rekonstruktivnih postupaka i više od 15 sati na operativnom stolu.

Keti Stablifajd čije će se novo lice naći na naslovnici septembarskog broja National Geographica, još uvek se oporavlja od operacije u maju 2017. godine, no tvrdi kako je zbog nje dobila "drugu šansu za život".

Nakon teškog prekida i niza zdravstvenih problema u kratkom vremenu, Kati se 2014. godine upucala bratovom puškom u lice, tokom posete u njegovom domu u Tenesiju. Nen brat Robert rekao je za National Geographic kako je tad 18-godišnju sestru pronašao u krvi i "bez lica".

Pre operacije
Pre operacije foto: Printscreen/Društvene mreže

Sudeći prema izveštaju, metak je probio čelo, nos, sinuse i čeljust te joj je ozbiljno oštetio oči. Hirurzi zaslužni za spašavanje njenog života u Mempfisu pokušali su njene rane na licu da sakriju presađivanjem tkiva sa stomaka, no u tome nisu uspeli. U kliniku u Klevelandu stigla je "s praktički izloženim mozgom".

Dr. Brajan Gatsman, specijalista koji je nadgledao njenu negu u klinici, rekao je kako je metak izazvao i traumatsku oštećenje mozga te je ozbiljno uticao na njene hormone i visinu natrijuma kao i funkciju frontalnog režnja. Njegov tim od 15 specijalista pomogao joj je da se stvori nazalni prolaz, kao i da joj se sanira lice te je oblikovao čeljusti titanom.

Nakon kakvog-takvog oporavka, navikla se da se u javnosti pojavljuje omotana šalom ili pod maskom. Stavljena je na listu za transplantaciju te je čekala tri godine za lice koje joj odgovara.

U međuvremenu, dva potencijalna donora su otpala, a lice je dobila od 31-godišnje Adrei Šinejder, čiji organi su pomogli barem sedmoro ljudi. Njena baka posebno je upoznala Keti te kaže kako je u njoj prepoznala svoju unuku.

Posle operacije
Posle operacije foto: Printscreen/Društvene mreže

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.