OVAJ MODEL TOJOTE JE POSTAO NAJSKUPLJI JAPANSKI AUTOMOBIL U ISTORIJI: Reč je o prvom proizvedenom primerku (VIDEO)
Toyota, Foto: Printscreen/Youtube/GoodingandCompany

NEVEROVATNO

OVAJ MODEL TOJOTE JE POSTAO NAJSKUPLJI JAPANSKI AUTOMOBIL U ISTORIJI: Reč je o prvom proizvedenom primerku (VIDEO)

Među deset najskupljih japanskih automobila šest je primeraka modela 2000GT

Objavljeno:

Najskuplji japanski automobil u istoriji je postao prvi proizvedeni primerak Toyotinog modela 2000GT.

Reč je o prvom primerku Toyote 2000GT sa serijskim brojem i jednom od svega tri koja je Shelby pripremio za SCCA C-production trke. Ovaj automobil je imao sve što je potrebno za obaranje rekorda na aukciji i upravo se to dogodilo. Iako se procenjivalo da će postići cenu između 2,75 i 3,5 miliona dolara, novi vlasnik je izdvojio 2.535.000 dolara, ali i to je bilo sasvim dovoljno da Toyota 2000GT postane najskuplji japanski automobil prodat na aukciji.

Ovaj automobil je nadmašio prethodni rekord koji je iznosio 2,1 milion dolara izdvojenih za Toyotu Supru (2020), kao i za Lexus LC 500 Convertible (2021) koji je prodat za 2 miliona dolara.

Među deset najskupljih japanskih automobila šest je primeraka modela 2000GT, piše Klix.ba.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/GoodingandCompany

Toyota je model 2000GT lansirala šezdesetih godina da bi unapredila svoj imidž, a pokretao ga je 2,0 litarski twin-turbo 6-cilindrični motor razvijen u saradnji s Yamahom, koji je isporučivao 150 KS. Bio je težak manje od 1.134 kilograma, a od 0 do 100 km/h je ubrzavao za oko 10 sekundi.

Međutim, ovaj Toyota-Shelby 2000GT isporučuje 210 KS, poseduje tri dvostruka karburatora, petostepeni manuelni menjač, diferencijal s ograničenim proklizavanjem...

Toyota je automobil koristila u promotivne svrhe, a zatim je šasija MF10-10001 doživela brojna poboljšanja zahvaljujući radu Shelbyjevih i Toyotinih inženjera da bi bila spremna za SCCA trke. Postavljen je dvostruki izduvni sistem, podesivi KONI amortizeri, hladnjak diferencijala i menjač u Ferrari stilu. Urađena je i potpuna restauracija tokom osamdesetih kako bi se vratila istorijska bela i metalik plava kombinacija boja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.