ŽENE SAGLASNE! Ovo je "AUTOMOBIL GODINE" i ne, NIJE električan! (FOTO/VIDEO)
Peugeot 308, Foto: Printscreen/Youtube/Peugeot

automobil godine

ŽENE SAGLASNE! Ovo je "AUTOMOBIL GODINE" i ne, NIJE električan! (FOTO/VIDEO)

Peugeot 308 je automobil koji nudi gotovo sve što možete poželeti od automobila

Objavljeno:

Kada se u gotovo svim izborima nagrađuju automobili na struju, žiri sačinjen isključivo od automobilskih novinarki iz 40 zemalja sveta je napravio drugačiji potez. Svetski "Automobil godine" za 2022. u WWCOTY izboru je Peugeot 308. Francuski model je po broju bodova nadmašio pet drugih finalista.

Ženski žiri Women’s World Car of the Year (WWCOTY), sačinjen od 56 automobilskih novinarki je izabrao Peugeot 308 za svetski „Automobil godine“ 2022.

U ovogodišnjem izboru učestovalo je 65 novih modela automobila, da bi u prvom krugu žiri izabrao pobednike u šest kategorija, odnosno klasa vozila.

Finalisti su objavljeni sredinom februara, i potom je usledilo i glasanje za sveukupnog pobednika. Ove godine, prestižnu nagradu je dobio Peugeot 308, koji je osvojio najviše glasova žirija i nadmašio ostale kandiate.

Spisak finalista po klasama:

  • Gradski automobil: Peugeot 308
  • Porodični SUV: Kia Sportage
  • Veliki automobil: Ford Mustang Mach-E
  • Veliki SUV: BMW iX
  • Sportski automobil: Audi e-Tron GT
  • 4X4 automobil: Jeep Wrangler 4xe

"Peugeot 308 je automobil koji nudi gotovo sve što možete poželeti od automobila. Dobro se vozi, štaviše, teško da možete poverovati da pod haubom ima 1.2-litarki motor u većini verzija", kaže Sandy Myhre sa Novog Zelanda. Podsetimo da francuski model dolazi i sa 1.5-litarskim dizelom, kao i u dve plug-in hibridne varijante. Šestostepeni manuleni menjač je standard u verzijama sa konvencionlim pogonom, dok se osmostepeni automatik nudi opciono.

WWCOTY je oformljen na Novom Zelandu 2009. godine, a svih proteklih godina ističe se objektivnošću. Kriterijumi koji se poštuju pri glasanju i odabiru su bazirani na istim principima kojima se vozači vode pri biranju automobila.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/Peugeot

Ne biraju se "ženski automobili" jer takva kategorija, odnosno klasa automobila ne postoji. Ovde se u obzir uzimaju bezbednost, kvalitet, cena, dizajn, osećaj u vožnji, i tako dalje.

Prošle godine ukupni pobednik u ovom izboru bio je Land Rover Defender.

Bonus video:

09:41

MNOGI ASOVI SE I NE POMINJU: Boža Spasić otkrio ko je iz filma Vidimo se u čitulji radio za Državnu bezbednost

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.