BUDUĆNOST ELEKTRIČNIH VOZILA: Japanska kompanija sprema nešto UZBUDLJIVO, veliki napredak u raznim SEKTORIMA!
Tojota, Foto: Profimedia

NOVO U PONUDI

BUDUĆNOST ELEKTRIČNIH VOZILA: Japanska kompanija sprema nešto UZBUDLJIVO, veliki napredak u raznim SEKTORIMA!

Osim kod ova dva brenda, transmisije zapravo nemaju mesto u modernim električnim automobilima

Objavljeno:

Budućnost električnih vozila japanske kompanije izgleda vrlo uzbudljivo. Pored napretka u performansama, dometu, i efikasnosti, njihovi automobili budućnosti bi mogli da imaju nešto iz prošlosti. Toyota je podnela zahtev za patent ručnog menjača sa pedalom kvačila u električnim automobilima, a ova inovacija bi mogla da elektrifikaciju približi i ljubiteljima tradicionalne vožnje.

Na današnjem tržištu električnih automobila, menjači praktično da ne postoje. Kod Teslinih automobila, nema promene brzina i radi se o jednostepenoj transmisiji. Električni automobili Porschea i Audija koriste dva stepena prenosa, zbog boljeg odziva pri većim brzinama. Osim kod ova dva brenda, transmisije zapravo nemaju mesto u modernim električnim automobilima.

Toyota planira da ovo promeni. U zahtevu za registraciju patenta, japanska kompanija je kreirala tradicionalni ručni menjač koji se aktivira pritiskom na pedalu kvačila, sa sličnom ručicom menjača kakvu smo videli kod sportskog modela GR86. U njihovom objašnjenju tvrdi se da je „konfiguracija automobila podešena tako da se obrtnim momentom elektromotora upravlja na osnovu unosa putem pedale gasa, pseudo-pedale kvačila, i pozicije pseudo-menjača“.

Reč pseudo je zanimljiv dodatak ovom saopštenju jer aludira na to da je celokupna transmisija zamišljena za zabavu u vožnji i da uopšte nije potrebna kako bi automobil normalno funkcionisao. Ipak, prema rečima čelnika Toyote, trebalo bi da i brzina reakcije prilikom promene stepena prenosa utiče na performanse samog elektromotora.

1 / 5 Foto: Profimedia

Sve ovo znači da bi budući električni automobili Toyote mogli da imaju simulaciju ručnog menjača koji će biti vrlo slično podešen kao kod najnovijih sportskih automobila japanske kompanije. Ova ideja japanske kompanije mogla bi da i najveće tradicionaliste približi ideji posedovanja električnog automobila.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.