DA LI JE PANORAMSKI KROV DOBRA IDEJA? Ima brojne prednosti, idealno rešenje za MANJE automobile!
Ilustracija, Foto: Profimedia

automobili

DA LI JE PANORAMSKI KROV DOBRA IDEJA? Ima brojne prednosti, idealno rešenje za MANJE automobile!

Vozila sa panoramskim krovovima izgledaju prostranija unutra, pa je ovo idealno rešenje za manje automobile

Objavljeno:

Dizajneri automobila neprestano nastoje da poboljšaju izgled vozila kako bi bili originalni i privlačni budućim vlasnicima.

Već neko vreme jedna od takvih "modernizacija" automobila je panoramski krov, koji znatno povećava cenu vozila. Postavlja se pitanje da li se isplati ulagati u automobile sa staklenim krovom kao delom opreme?

Zašto panoramski krov

Automobili sa panoramskim krovovima postaju sve popularniji među ljudima koji planiraju kupovinu novog vozila. Ovaj deo opreme ima brojne prednosti, a izbor modela je prilično veliki, pa gotovo svako može odabrati nešto što odgovara njegovim potrebama i finansijskim mogućnostima, piše sajt Automobili.ba.

Vozila sa panoramskim krovovima izgledaju prostranija unutra, pa je ovo idealno rešenje za manje automobile.

Takođe, ovaj elemenat utiče i na estetsku vrednost vozila i čini unutrašnjost automobila bolje osvetljenom.

Mnoge, međutim, brine da li je panoramski krov bezbedan i šta ako nešto teško padne na njega.

Treba znati da je staklo koje se koristi u takvim strukturama vrlo izdržljivo. Dakle, panoramski krov je prilično bezbedno tehnološko rešenje koje se koristi u automobilima.

Održavanje panoramskog krova

Retko koji vlasnik shvata da je vrlo važno pravilno brinuti o panoramskom krovu u automobilu. Nepravilno održavanje, a što je još gore, nedostatak brige o njemu dovodi do brojnih problema, kao što su: ulazak vode u unutrašnjosti automobila, korozija na krovu ili nemogućnost korišćenja elektronskih komandi za otvaranje (ukoliko panoramski krov ima takvu opciju).

Vrlo je važno redovno čistiti panoramski krov. Prilikom pranja automobila treba obratiti pažnju i na praznine pored mehanizma koji omogućava klizanje staklenog prozora i ukloniti višak vode kako bi se sprečila korozija.

Drugi važan faktor je podmazivanje mehanizma koji je vidljiv spolja. Održavanje silikonskom mašću idealno je za dihtunge, a ako to radite redovno, mehanizam će bez problema trajati dugo.

Nakon održavanja, pobrinite se da panoramski krov dobro "naleže" kada je zatvoren i da je u ravni sa krovom.

Ako su mehanizam i prozori u panoramskim krovovima dobro održavani, male su šanse za kvar.

1 / 4 Foto: Profimedia

Prednosti

Za mnoge vozače panoramski krov je elemenat koji čini da automobil izgleda atraktivnije i modernije. Nesumnjivo, stakleni krov nudi i druge pogodnosti.

Jedna od prednosti je osećaj prostranosti i bolje osvetljenosti unutar automobila. Panoramski krovovi, kako tokom dnevne tako i noćne vožnje, čine unutrašnjost vozila atraktivnijom.

Veliki panoramski prozori takođe povećavaju vidno polje, što utiče na udobnost i sigurnost tokom putovanja. Pružanje bolje vidljivosti u hitnim i problematičnim situacijama na putu omogućava brzo i efikasno donošenje ključnih vozačkih odluka.

Vlasnici modernih panoramskih krovova koji se otvaraju također mogu na dodatni način provetriti unutrašnjost automobila. Konstrukcija vozila opremljenih staklenim krovovima osmišljena je na način da je tokom vožnje moguće obezbediti cirkulaciju vazduha po celoj kabini, a da putnici pritom neće osećati neprijatne udare vetra.

1 / 4 Foto: Profimedia

Bezbednost

Mnogi vozači se pitaju da li su panoramski krovovi bezbedni?

Stakleni krov može izazvati sumnju i skepsu, posebno u slučaju saobraćajnih nesreća. Vozači se brinu da staklo neće nužno pružiti dovoljno snažnu zaštitnu barijeru prilikom prevrtanja, ili čak u slučaju manjeg sudara, a nisu sigurni šta bi moglo da se desi ako se vozilo nađe usred vremenske nepogode praćene gradom.

Međutim, savremen tehnologije i tesiranja ovakvih vozila pre pojavljivanja na tržištu u velikoj meri garantuje bezbednost u ovim i sličnim situacijama.

Panoramski krovovi izrađeni su od najkvalitetnijih materijala, a pojačana konstrukcija ovog elementa pruža dodatni osećaj bezbednosti.

Ako uzmete sve ovo u obzir, ali i svoja i tuđa iskustva, da li biste se odlučili za auto sa panoramskim krovom?

Bonus video:

03:31

Bolnica Kruševac

(Espreso/Automobili.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.