REKORDNIH 5,5 MILIJARDI DOLARA PROFITA! Proizvođač električnih automobila imao izuzetno uspešnu 2021. godinu
Tesla, Foto: Aleksandra Čolić, Marko Nikolić

U SVETU AUTOMOBILA

REKORDNIH 5,5 MILIJARDI DOLARA PROFITA! Proizvođač električnih automobila imao izuzetno uspešnu 2021. godinu

Zarada je porasla za 71 odsto na 53,8 milijardi dolara u 2021. godini, a kupcima je isporučeno nešto više od 936.000 vozila

Objavljeno:

Američki proizvođač električnih automobila imao je izuzetno uspešnu 2021, a u toj kompaniji očekuju odlične prodajne rezultate i u ovoj godini.

Prodaja Tesla vozila porašće za više od 50 odsto u 2022. u poređenju sa prošlom godinom uprkos problemima u lancu snabdevanja, rekao je izvršni direktor kompanije Ilon Mask.

Američki proizvođač električnih automobila prijavio je rekordnih 5,5 milijardi dolara profita prošle godine, piše Biznis.rs.

Zarada je porasla za 71 odsto na 53,8 milijardi dolara u 2021. godini, a kupcima je isporučeno nešto više od 936.000 vozila, prenosi BBC.

Kompanija je upozorila da će se rast usporiti, jer problemi u lancu snabdevanja koji utiču na proizvodnju automobila i dalje ograničavaju njen proizvodni kapacitet.

1 / 10 Foto: Profimedia

Mask je rekao da je 2021. godina bila "probna godina za Teslu i za električna vozila uopšte". On je istakao da se kompanija borila, kao i sve druge, sa izazovima u lancu snabdevanja, ali da je uprkos tome prošle godine uvećala proizvodnju za skoro 90 odsto.

Kompanija je navela da je lanac snabdevanja "glavni ograničavajući faktor" rasta, kao i da će verovatno to nastaviti i tokom 2022. godine.

Proizvođači automobila šrom sveta bore se sa nedostatkom mikročipova, među ostalim problemima u proizvodnji i lancu snabdevanja, iako se smatra da Tesla radi bolje od većine.

Tesla koristi čipove koji su manje retki i brzo očitavaju softver, dok konkurenti usporavaju proizvodnju.

Američka kompanija, koja je počela da proizvodi električne automobile u Kaliforniji, sada ima fabrike u Kini i u Teksasu, dok je u toku izgradnja još jedne u Berlinu. Takođe, kompanija planira da ove godine otvori dve fabrike mikročipova i drugih delova, kao i novih baterija.

Mask je rekao da Tesla razmatra otvaranje još fabrika u budućnosti. Analitičari navode da je Tesla mogla da proizvede do 20 odsto vozila više u poslednjem kvartalu 2021. godine da nije bilo problema u snabdevanju.

1 / 6 Foto: Profimedia

Oni takođe ocenjuju da je povećana isporuka u kombinaciji sa "impresivnom zaradom" kompanije pokazatelj snažnog rasta potražnje za električnim automobilima.

(Espreso/Biznis.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media