DRAKONSKA KAZNA EVROPSKE UNIJE: Udarac težak MILIJARDU DOLARA
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

novčana kazna

DRAKONSKA KAZNA EVROPSKE UNIJE: Udarac težak MILIJARDU DOLARA

EK je prvi put novčano kaznila kompanije zbog ograničenja u primeni tehničkog razvoja, a ne zbog uobičajene prakse nameštanja cena

Objavljeno: 20:35h

Evropska unija je kaznila danas vodeće nemačke proizvođače automobila sa milijardu dolara, rekavši da su se dogovorili da ograniče razvoj i primenu sistema za kontrolu emisije štetnih gasova. Dajmler, BMV i Folksvagen, uključujući i Audi i Porše koji su u vlasništvu Folksvagena, izbegli su da se takmiče u razvoju sistema i tehnologija kojima se smanjuje emisija štetnih gasova, saopštila je Evropska komisija. Dajmler nije kažnjen nakon što je otkrio kartel Evropskoj komisiji.

EK je prvi put novčano kaznila kompanije zbog ograničenja u primeni tehničkog razvoja, a ne zbog uobičajene prakse nameštanja cena.

Evropska komesarka za konkurenciju Magret Vestager izjavila je da su se kompanije, iako su imale tehnologiju za smanjenje štetnih emisija, opirale konkurenciji i kupcima uskratile mogućnost da kupe automobile koji manje zagadjuju okolinu.

"Proizvođači su namerno izbegavali da se takmiče u smanjenju emisije više od onoga što zahtevaju standardi EU. I to su učinili uprkos tome što je dostupna odgovarajuća tehnologija'', rekla je Vestager. To je njihovu praksu učinilo ilegalnom, rekla je.

Prema Vestageru, kompanije su se dogovorile o veličini rezervoara koji sadrže rastvor uree poznat kao "AdBlue" koji se ubrizgava u izduvni tok kako bi se ograničilo zagadjenje dizel motorima.

Folksvagen je saopštio da su veličine rezervoara koje su proizveli svi navedeni proizvodjači automobila "dva do tri puta" veći nego što je bilo reči u pregovorima. Naveo je mogućnost žalbe Evropskom sudu pravde.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.