KONAČNO OTKRIVENO: Evo ko su bolji VOZAČI - muškarci ili žene! REZULTATI istraživanja su neverovatni
Vožnja / ilustracija, Foto: Profimedia

zanimljivo

KONAČNO OTKRIVENO: Evo ko su bolji VOZAČI - muškarci ili žene! REZULTATI istraživanja su neverovatni

Naučnici sa Univerziteta Michigan State University kod tri vozača i tri vozačice uporedili otkucaje srca, telesnu temperaturu i količinu stresa koju im uzrokuju velike vrućine

Objavljeno:

Često se u javnosti vode polemike o tome ko je bolji za volanom, muškarci ili žene, i verovatno se svi pripadnici oba pola nikada oko toga neće složiti.

Ali, šta je s vožnjom koja zahteva još veću fizičku i mentalnu spremnost, kao što su sportske auto utrke? Nedavna je studija pokazala kako nema razlike u fizičkoj spremi između profesionalnih muških i ženskih vozača Motorsport trka, ali i da žene imaju veće šanse biti brže od muških protivnika, ako treniraju u istim uslovima.

Kad je reč o sportskim trkama, debate "ko je bolji' su još žešće, a posebno se raspravlja o tome je li nežniji pol jednako sposoban izdržati sve brutalne uslove koji ih mogu zadesiti na stazi. U tom je sportu posebno je uvreženo mišljenje da žene teže podnose uvete poput visokih temperatura, posebno za vreme menstruacija.

Zbog takvog je mišljenja na kritike svojih kolegica naišla i jedna žena iz sveta Motorsporta, članica FIA (Federation Internationale de l'Automobile), Španjolka Carmen Jorda (27) koja je kolegice vozačice pozvala da "teže fizički manje zahtevnim trkama".

Tim su povodom naučnici sa Univerziteta Michigan State University kod tri vozača i tri vozačice uporedili otkucaje srca, telesnu temperaturu i količinu stresa koju im uzrokuju velike vrućine. Njih se šestero ocenjivalo kroz dve etape vožnje, prvo s otvorenim, pa sa zatvorenim kokpitom, a voditelji studije su objasnili:

- Napor koji uzrokuju visoke temperature najveći je "okidač stresa" u vožnji, a premda je kod žena za vreme ciklusa telesna temperatura nešto viša, pokazalo se da to ne utiče na njihove sposobnosti za volanom. Kriva je pretpostavka da su one tada umornije i potencijalno sporije, ili čak da su opasnost za druge vozače 'onih dana u mesecu" - objasnio je voditelj studije prof. David Ferguson, koji 15 godina proučava fizionomiju vozačica auto utrka.

Dodao je i kako se pre verovalo da su žene na putu posebno opasne za vreme tzv. luteinske faze (druga polovina ciklusa koja počinje nakon ovulacije i traje do idućeg ciklusa).

- Danas, nakon svih provedenih istraživanja sa sigurnošću možemo tvrditi kako to nije tako, i da se žene za volanom snalaze jednako dobro, ili čak bolje od muških kolega - zaključio je Ferguson, pišu 24sata.hr.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.