10 najnabudženijih motora u ovom trenutku: Dvojku je dizajnirao Srbin! (FOTO) (VIDEO)

čist retro futurizam

10 najnabudženijih motora u ovom trenutku: Dvojku je dizajnirao Srbin! (FOTO) (VIDEO)

Sportske performanse motora i "old skul" dizajn bile su glavne odlike motocikala koji su tokom 2015. nastajali u malim radionicama
Objavljeno: 15:42h

Moto entuzijasti tvrde da je 2015. bila izuzetno bitna za male radionice koje prave motocikle prerađujući fabričke modele. Preterano "kićenje" je bilo svedeno na minimum a performanse su ponovo dobile na značaju, pa je godina protekla u oživljavanju sportskih motora u "old skul" fazonu. Grom na dva točka: Klasičan čoper, modernih i elegantnih linija (FOTO) (VIDEO) Predstavljamo vam 10 najboljih bajkova po izboru stručnog sajta Bike EXIF. 10. Ducati 848 by Apogee Motoworks Ekstremnom preradom Dukatija 848 dobijen je "Le Caffage" - jedinstveni retrofuturistički trkač agresivnog izgleda.

apogeemotorworks.com

Izrađen je od nerđajućeg čelika, aluminijuma i ugljeničnih vlakana. Performanse fabričkog motora značajno su unapređene iz pomoć sportskih delova firme NCR. Glavni detalj dizajna je prednje svetlo, koje ovom Dukatiju daje izgled predatora.

9. Holographic Hammer’s Ducati Scrambler Prerađeni Skrembler je mnogo više od običnog uličnog trkača. Za razliku od fabričkog modela, ovaj se potrudio da bude što bliži originalu iz 1962. godine. Dobio je nove viljuške, lagane sportske točkove od 17 inča, unapređene 4D kočnice, novo vešanje, drugačije boje i ručno rađeno kožno sedište.

8. Ton-Up Garage’s Muxima Dorađena Honda FMX 650 "Dominator", nastala u Portugalu, stvorena je za jurcanje nedođijom. Ram je prerađen, svetla promenjena, rezervoar preuzet sa starijih Hondinih modela, viljuške spuštene a točkovi povećani.

tonupgarage.com

Promenjen je i izduvni sistem i dodat poseban filter koji sprečava ulazak peska u motora prilikom vožnje pustinjom. Ime "Muksima" znači srce, a potiče od imena sela u Angoli gde živi njen prvi naručilac.

7. Huge Moto Café Fighter Kit Ljubitelji savremenih sportskih motora često imaju problem sa japanskim mašinama visokih performansi zbog njihovog "plastičnog" izgleda. Zato je ova "ogoljena" Honda CBR1000RR opremljena posebnim dizajnerskim kitom, pravim primerom industrijskog dizajna koji podrazumeva i izmenjeno paljenje, poseban dodatak na repu, izmenjene instrumete i nova sveta.

6. Triumph Scrambler With Extra Firepower Skrembler je osnova od koje moto entuzijasti obično polaze kada hoće da voze budženi Trijumf, a ovaj je "sređivan" u Švajcarskoj. Veću snagu dobio je izmenom ventila i bregaste osovine. Dobio je nov izduvni sistem, vešanje i vrhunske Brembo kočnice. San svakog ljubitelja Trijumfa!

5. Diamond Atelier’s BMW R100R Nastao tamo gde je i napravljen, ovaj Bavarac je zasnovan na klasičnom BMW-u R100R Classic iz 1994. iako se to uopšte ne vidi. Radikalna prerada i ozbiljno povećanje perfrmansi podrazumevalo je velike dizajnerske zahvate.

diamond-atelier.com

Izmenjen je ram, montirani veći točkovi, promenjen rezervoar, stavljeno moderno prednje svetlo, nova elektronika i kočnice, trkački izduvi. Njegovi tvorci su hteli da motor izgleda što "rasterećenije" i u tome su i uspeli, stvoriviši pravog "Nejkid" retro trkača!

4. Rajputana Customs Harley-Davidson Street Harli, napravljen u Indiji, predstavlja izuzetan primer prerade motocikla. Montirana mu je niža prednja viljuška, da bi se dobio ravan spušteni izgled.

rajputanacustoms.com

Instrumenti su montirani na vrh rezerovara, a fabrički prenosni kaiš je zamenjen klasičnim lancem. Prerađeni ram je dobio nizak profil, a na točkove su postavljene veće gume.

3. Clockwork Motorcycles’ Honda CB750 Kanadska radionica je odlučila da jednu staru Hondu CB750 iz 1978. vrati na asfalt u potpuno novom svetlu. Ceo motor je prvo potpuno rasklopljen pa, uz značajne izmene, ponovo sklopljen.

clockworkmotorcycles.com

Promenjene su dimenzije rama, ubačena moderna elektronika, vešanje, izduvni sistem, instrumenti, svetla... Razultat rada je fenomenalno izbalansirani miks klasičnog dizajna i modernih performansi.

2. Sacha Lakic’s CX500 café Saša Lakić je rođeni Beograđanin koji vodi dizajnerski studio u Luksemburgu. Dizajnira automobile, a voli da doda i neki motocikl u svoj portfolio. Ovaj put za to mu je poslužila Honda CX500 iz 1982. godine.

lakic.com

U startu su mu se svidele njene linije pa se odlučio za minimale izmene u dizajnu, dok je veća pažnja posvećena motoru. Zamenjene su viljuške, točkovi i kočnice, montirana manja svetla i instrumenti. Kombinacija mat crne i boje aluminijuma odlika je jedne od prethodnih Sašinih kreacija.

1. The Daryl Dixon Motorcycle by Classified Moto Ako gledate seriju "Okružen mrtvima" (The Walking Dead) vrlo je moguće da ste ovaj motor već videli. Nastao je na osnovi Honde CB750 Nighthawk iz '90-ih. Najteži deo njegove izrade bio je kako napraviti da izgleda zarđalo, pa je rad na spoljašnjosti oduzeo najviše vremena. Kompletan prednji deo donirala je jedna Yamaha YZF-R6, dok su ostali delovi uzimani sa raznih strana i modifikovani prema zamisli dizajnera i autora serije.

(M.J. / Izvor: Bike EFiX / Foto: Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.