PRELAZAK NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA UTIČE NA VOZAČE: O ovome je važno da BRINETE zbog SVOJE BEZBEDNOSTI
Automobil, Foto: arda savacoullar / Alamy / Alamy / Profimedia

automobili

PRELAZAK NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA UTIČE NA VOZAČE: O ovome je važno da BRINETE zbog SVOJE BEZBEDNOSTI

Najbolje je smanjiti brzinu vožnje za oko 20 odsto u odnosu na dosadašnju i preduzeti ekstremne mere predostrožnosti

Objavljeno:

Prelaskom na zimsko računanje vremena menja se i naš bioritam. Mnogima se to ne čini kao dramatična promena, ali sada ćemo svakako više voziti po mraku.

Glavne posledice vremenskih promena na vozače su umor, pospanost, povećana osetljivost na ometanje u vožnji, glavobolja i razdražljivost.

Sve ove pojave mogu uticati na vožnju i bezbednost na putu, saopštila je španska Uprava za saobraćaj (DGT). Savetuje se da se, dok se organizam za nekoliko dana ne navikne na promenu vremena, pridržavanje redovnog rasporeda obroka i odmora, kao i poštovanje propisanih osam sati sna kada je to moguće.

Kada vozite, najbolje je smanjiti brzinu vožnje za oko 20 odsto u odnosu na dosadašnju i preduzeti ekstremne mere predostrožnosti, posebno između 4 i 6 ujutru.

Automobil
Automobilfoto: Printscreen/Youtube/AMZS

Kraći dani tokom zime znače da vozači provode više vremena za volanom u uslovima slabe vidljivosti. Od sada ćemo voziti više po mraku nego tokom dana, tako da je važno zapamtiti da noćni vid može da se smanji na samo 30 odsto, uz smanjenje oštrine vida za 70 odsto i značajan pad percepcije dubine i sposobnosti merenja udaljenost.

Postoji i problem noćne miopije (kratkovidosti), koja nastaje usled nedostatka svetlosti, zbog čega se zenice šire, a od koje noću pate svi vozači.

Ove okolnosti izazivaju veći zamor očiju i gubitak perifernog vida, tako da za volanom moramo preduzeti mere opreza, izbegavati prebrzu vožnju i uvek se pridržavati saobraćajnih propisa.

Bonus video:

00:10

Bacanje smeća iz kola

(Espreso/Kurir.rs/b92/Revija HAK)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.