EVO KAKO DA ZAŠTITITE AUTOMOBIL OD KRAĐE: Eksperti otkrili koje metode lopovi KORISTE
Automobil, Foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

korisni savet

EVO KAKO DA ZAŠTITITE AUTOMOBIL OD KRAĐE: Eksperti otkrili koje metode lopovi KORISTE

Metodi kako da zaštite automobil od krađe

Objavljeno:

Ukoliko ste vlasnik automobila i alarm na automobilu, vrlo je moguće da neko pokušava da vam ukrade vozilo. I dok će alarm nekoga upozoriti, mnogi nemaju nikakav vid zaštite. Taj procenat se u prestonici jeste smanjio za 28 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kažu u policiji, ali jedan podatak se gotovo ne menja – vozači ne prestaju da olakšavaju krađu lopovima ostavljajući ključ u bravi.

- Takve krađe se najčešće dešavaju na teritoriji grada Beograda, u blizini nekih prodavnica, pekara, apoteka, škola, vrtića gde vlasnici vozila samo na sekund hoće da izađu, ostave vozilo kako bi istrčali da nešto završe, međutim izvršilac iskoristi pogodan momenat, ulazi u vozilo i vozilo odvozi - rekao je Boško Sekulović, šef odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima PU za grad Beograd.

A kada na takav način vozilo bude ukradeno, važno je da vlasnik odmah pozove policiju, operateru da jasan opis i što više podataka. Prema informacijama MUP-a, oko 67 odsto svih ukradenih vozila, odnosno 80 odsto vozila oduzetih sa ključem u bravi, bude nađeno. Iako se podatak čini ohrabrujućim,policija apeluje na vozače da ne ostavljaju olako automobile neobezbeđene.

- Ono što još imamo kao pojavni oblik, apelovao bih građanima i skrenuo pažnju je krađa vozila ometanjem signala zaključavanja vozila. To se najčešće dešava u tržnim centrima, na nekim većim parkinzima gde vlasnici kad izađu iz vozila ne kontrolišu da li je njihovo vozilo zaključano prilikom zadavanja komande na ključu - rekao je Sekulović.

03:45

OVO SU NAČINI KAKO DA ZAŠTITITE VAŠ AUTOMOBIL OD KRAĐE! Eksperti otkrili koje metode lopovi koriste: Evo šta OBAVEZNO DA URADITE

Da bi sprečili potencijalnu krađu svog vozila, građani ga mogu zaštititi na više načina, pre svega ugradnjom mehaničke zaštite i alarmom. Pored toga, postoji i satelitsko praćenje automobila. - Na nekom mestu automobilu se ugradi neki predajnik koji prima satelitski snimak i šalje podatke o lokaciji gde su to tačne lokacije, gps koordinate i kada dođe do krađe automobila vlasnik preko nekih aplikacija kojima se povezuje može da prati svoj automobil i eventualno može pomoći da tako pronađe svoj automobil - istakao je Milan Stepanović, urednik sajta "kasko-osiguranje.rs".

Jedan od efikasnijih načina zaštite, ističe naš sagovornik, jeste kasko osiguranje koje može zaštiti automobil od brojnih rizika, poput sudara, poplava, požara. Međutim, takvo osiguranje ne daje garanciju da će osigurati vozilo i od krađe, zato je potrebno obratiti pažnju prilikom sklapanja ugovora. - Kada sklapate takav ugovor o osiguranju morate sa osiguravajućom kućom koja vam prodaje takav proizvod osiguranja da zahtevate da u kasko polisu, odnosno ugovor o kasko osigurnaju bude uključeno i rizik krađe, to je jedan od bitnijih elemenata. Većina osiguravajućih kuća , gotovo sve, traže da morate pored rezervnog ključa imati i original ključ, znači dva ključa zato što u tom slučaju ne priznaju da je automobil ukraden - rekao je Stepanović.

Osim navedenih metoda zaštite, da do krađe ne bi došlo, najbolje je ne davati dodatnog povoda za to. Savetuje se da se ne ostavljaju vredne stvari u automobilima, ne zaustavljaju automobile u mračnim ulicama gde nema video nadzora, dok je u prigradskim opštinama neophodno obezbediti autombile ostavljene u dvorištima.

Bonus video:

02:03

AUTOMOBIL SLETEO S PUTA NA KROV KUĆE! Vlasnik: Bilo nas je desetoro na okupu, čuo se jak udar, a onda je ZAPOČELA VRISKA!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.