OVAJ TRIK ĆE VAM POMOĆI DA UŠTESITE GORIVO I DOK KLIMA RADI: Sve zavisi od 1 funkcije
Foto: Zorana Jevtić

KORISNO

OVAJ TRIK ĆE VAM POMOĆI DA UŠTESITE GORIVO I DOK KLIMA RADI: Sve zavisi od 1 funkcije

Znate da klima-uređaj može uzimati vazduh za hlađenje kabine vozila spolja ili iznutra i upravo tu leži prilika za uštedu goriva

Objavljeno:

Dolaze nam vrući dani, klima-uređaji u kućama i automobilima radiće punim intenzitetom, a sve to uključuje i povećanu potrošnju energije. Ovde nas zanimaju, pre svega, automobili, odnosno kako uštedeti barem malo goriva tokom rada klima-uređaja.

Znate da klima-uređaj može uzimati vazduh za hlađenje kabine vozila spolja ili iznutra i upravo tu leži prilika za uštedu goriva. Naime, ako klima-uređaj uzima vazduh spolja, potrebno je mnogo više energije da se rashladi nego da recirkuliše vazduh u kabini. Uzimajući vazduh iznutra, klima-uređaj ga takođe filtrira, ali sprečava ulazak prašine, zagađenja i neprijatnih mirisa, piše Revija HAK.

Zato je dobar način za uštedu goriva pritiskanje dugmeta za recirkulaciju vazduha. A to je da pritom sistem uzima vazduh koji se nalazi u putničkom prostoru, a koji će imati sve nižu temperaturu. Tokom vrućih letnih dana preporučljivo je aktivirati ovu funkciju, a na dužim putovanjima tek povremeno uključiti i opciju hlađenja spoljnog vazduha, da osvežite vazduh u kabini.

Spominju se velike uštede koje idu i iznad 10 posto potrošnje goriva. Isplati se.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.