EVO KAKO DA ZAŠTITITE AUTOMOBIL OD GRADA I VREMENSKIH NEPOGODA: Ovi saveti vrede mnogo, u jednoj stvari svi greše
Pljusak, Foto: Beta/Nikola Jovanović

nevreme

EVO KAKO DA ZAŠTITITE AUTOMOBIL OD GRADA I VREMENSKIH NEPOGODA: Ovi saveti vrede mnogo, u jednoj stvari svi greše

Velike i čvrste grudve leda koje padaju s neba mogu ostaviti ogrebotine, udubljenja i čak oštetiti stakla i karoseriju vašeg automobila

Objavljeno:

Svedoci smo da je poslednjih nekoliko nedelja u Srbiji vreme jako pomenljivo i da je sve učestalija pojava pljuskova i grada. Vremenske nepogode mogu naneti značajnu štetu vozilima, a grad je jedan od najopasnijih oblika padavina.

Velike i čvrste grudve leda koje padaju s neba mogu ostaviti ogrebotine, udubljenja i čak oštetiti stakla i karoseriju vašeg automobila. Srećom, postoji nekoliko korisnih saveta koje možete primeniti kako biste zaštitili svoj automobil od grada. U ovom članku ćemo vam pružiti detaljan vodič o tome kako adekvatno zaštititi svoje vozilo od ovog grada i smanjiti rizik od oštećenja.

Grad je oblik padavine koji se javlja kada kišne kapi prolaze kroz hladan sloj atmosfere i zamrzavaju se formirajući čvrste grudve leda. Veće grudve mogu nastati ukoliko kapljice prolaze kroz više slojeva hladnog vazduha, dok manje grudve obično nastaju u toplijim slojevima atmosfere.

Oštećenja koja grad može izazvati na automobilu

Automobil koji je izložen gradonosnom nevremenu može pretrpeti razna oštećenja. Neki od najčešćih problem koje grad može izazvati su:

Udubljene površine: Grudve leda mogu izazvati udubljenja i ogrebotine na karoseriji automobila.

Oštećena stakla: Gradske kuglice mogu razbiti ili napraviti pukotine na vetrobranu, bočnim staklima ili zadnjem staklu.

Oštećenje farbi: Jaki udari grada mogu oštetiti sloj farbe na vozilu, što može rezultirati korozijom i rđanjem.

Kvarovi na vozilu: Ako grad ošteti neke delove automobila poput ogledala, svetala ili antene, može doći do kvarova koji će zahtevati popravku.

Preventivne mere za zaštitu automobila od grada

Pronalaženje sigurnog skloništa za vozilo - Jedan od najvažnijih koraka u sprečavanju oštećenja automobila od grada je pronalaženje sigurnog skloništa. Ako je moguće, parkirajte automobil u zatvorenoj garaži ili pod nadstrešnicom koja će ga zaštititi od pada grada. Ako nemate pristup garaži ili nadstrešnici, pokušajte parkirati automobil pod drvećem ili u blizini visokih zgrada koje će mu pružiti neku vrstu zaklone.

Korišćenje zaštitnih pokrivača za automobile - U slučaju da nemate mogućnost parkiranja u garaži ili pod nadstrešnicom, dobra alternativa je korišćenje zaštitnih pokrivača za automobile. Ovi pokrivači su izrađeni od otpornih materijala koji mogu izdržati udarce grada i pružaju dodatnu zaštitu od vremenskih nepogoda. Kada koristite pokrivač, pobrinite se da ga čvrsto pričvrstite na automobil kako bi ostao na mestu čak i tokom jakih udara vetra. Ovo će sprečiti da pokrivač leti sa vozila i ošteti druge predmete u blizini.

Upotreba zaštitnih folija za stakla - Stakla na vozilu su posebno osetljiva na udarce grada. Kako biste ih zaštitili, možete koristiti zaštitne folije koje se mogu lako instalirati na vetrobran, bočna stakla i zadnje staklo. Ove folije su čvrste i fleksibilne, što im omogućava da apsorbuju udarce grada i smanje rizik od pucanja ili pucanja stakla. Takođe pružaju dodatnu zaštitu od sunčeve svetlosti i toplote, čime doprinose udobnosti unutar vozila.

Redovno održavanje i zaštita karoserije - Da biste smanjili mogućnost oštećenja automobila od grada, važno je redovno održavati i zaštititi karoseriju vozila. Evo nekoliko korisnih saveta:

Redovno perite automobil: Redovno pranje automobila uklanja nečistoće i ostatke koji bi mogli oštetiti površinu vozila. Obratite posebnu pažnju na delove gde se često zadržava prljavština, poput blatobrana i donjeg dela karoserije.

Nanošenje voska: Nanošenje zaštitnog voska na površinu automobila može stvoriti dodatni sloj zaštite od padavina i grada. Vosak će pomoći u odbijanju vode i sprečiti da se grad zadržava i ostavlja tragove na karoseriji.

Korišćenje zaštitnih premaza: Postoje posebni zaštitni premazi koji se mogu naneti na karoseriju vozila kako bi se stvorio dodatni sloj zaštite od spoljnih elemenata. Ti premazi su obično otporni na ogrebotine i pružaju dodatnu zaštitu od oštećenja grada.

Parkiranje pod drvećem ili nadstrešnicom

Ako se nađete u situaciji gde nemate pristup garaži ili zaštitnom pokrivaču za automobil, dobra opcija je parkiranje vozila pod drvećem ili nadstrešnicom. Gusto drveće može pružiti određenu zaštitu od padavina i grada, delimično apsorbirajući udarce i smanjujući direktno izlaganje vozila. Takođe, nadstrešnice poput nadstrešnica za parking ili nadstrešnica kod kuće mogu pružiti dodatni sloj zaštite od pada grada.

Postupanje tokom grada

Pronalaženje sigurnog mesta za sklonište - Ako se nađete u vožnji tokom grada, važno je pronaći sigurno mesto za sklonište što je pre moguće. Potražite nadstrešnice, garaže ili benzinske stanice koje mogu pružiti zaštitu od pada grada. Izbegavajte parkiranje ispod mostova, stabala ili drugih objekata koji mogu predstavljati rizik od pada grada.

Smanjite brzinu i povećajte razmak - Kada se grad počne spuštati, smanjite brzinu vožnje i povećajte razmak između vozila. Grad može smanjiti vidljivost i uticati na prianjanje pneumatika na put, stoga je važno vožnju prilagoditi trenutnim uslovima. Održavajte bezbednu udaljenost od vozila ispred sebe kako biste imali dovoljno vremena za reakciju u slučaju neočekivanih situacija.

Koristite brisače i deflektore vode - Uključite brisače na najvišu brzinu kako biste uklonili grad s vetrobrana vozila. Ako vaš automobil ima deflektore vode, postavite ih tako da sprečite da grad dospe na vetrobran. Ovo će vam pomoći da održavate što bolju vidljivost tokom grada i smanjite mogućnost oštećenja stakla.

Izbegavajte parkiranje ispod električnih vodova - Ako se grad nalazi u blizini, izbegavajte parkiranje ispod električnih vodova. Gradske kugle mogu uzrokovati prekid električne veze između vodova, što može dovesti do opasnosti od strujnog udara ili drugih nepredviđenih problema. Potražite sigurno parkirno mesto dalje od ovih područja.

Postupanje nakon grada

Proverite štetu - Nakon što se oluja sa gradom smiri, pažljivo pregledajte svoje vozilo kako biste utvrdili eventualna oštećenja. Proverite karoseriju, stakla, svetla i druge delove vozila. Ako primetite bilo kakva oštećenja, zabeležite ih i napravite fotografije kao dokaz za osiguravajuću kompaniju. Ovo će vam pomoći prilikom podnošenja zahteva za popravku ili nadoknadu štete.

Kontaktirajte osiguravajuću kompaniju - Ako je vaše vozilo pretrpelo ozbiljna oštećenja od grada, kontaktirajte svoju osiguravajuću kompaniju što je pre moguće. Obavestite ih o incidentu i pružite sve potrebne informacije i fotografije koje su vam na raspolaganju. Oni će vam pružiti smernice i uputiti vas na postupak podnošenja zahteva za nadoknadu štete.

Popravka oštećenja - Za manja oštećenja kao što su ogrebotine ili manje udubljenja, možete razmotriti popravku vozila u specijalizovanim servisima ili radionicama za popravku limarije. Oni će vam pružiti procenu štete i ponuditi rešenja za popravku karoserije i farbe. U slučaju ozbiljnijih oštećenja, poput razbijenog vetrobrana ili većih udubljenja, možda će biti potrebno da se vozilo odnese u ovlašćeni servis ili specijalizovanu radionicu kako bi se izvršili složeniji popravci. Budite sigurni da odaberete pouzdanu i kvalifikovanu radionicu koja će pružiti kvalitetnu uslugu popravke i garantovati trajnost popravke.

Uzimajući u obzir sve ove faktore i preduzimajući potrebne mere opreza, možete smanjiti rizik od oštećenja automobila od grada. Važno je biti proaktivan i brinuti se o svom vozilu kako biste produžili njegov vek trajanja i očuvali njegovu estetiku. Zaštita automobila od grada zahteva malo truda, ali će vam dugoročno doneti mir i zadovoljstvo znajući da ste preduzeli sve što je potrebno da sačuvate svoje vozilo od nepovoljnih vremenskih uslova.

(Espreso/Autoportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.