AKO KREĆETE NA PUT ZA PRAZNIKE, OVI TRIKOVI SU ZLATA VREDNI: Evo kako da uštedite gorivo tokom DUŽE VOŽNJE
Gorivo, Foto: Profimedia

probajte

AKO KREĆETE NA PUT ZA PRAZNIKE, OVI TRIKOVI SU ZLATA VREDNI: Evo kako da uštedite gorivo tokom DUŽE VOŽNJE


I te kako vredi pokušati

Objavljeno:

Cene goriva otišle su u nebo, pa ljudi često više novca potroše na gorivo nego na stanarinu, režije ili hranu, pogotovo ako na posao putuju van svog mesta. Što više vožnje, to je i više zagađenja, pa čak i ako niste previše ekološki nastrojeni, ovi saveti mogli bi da vam pomognu da zadržite koji dinar u džepu.

Upravo se u načinu vožnje krije ušteda. Donosimo vam 7 saveta kako da uštedite gorivo.

U leru ne štedite gorivo

Zaboravite na vožnju u leru jer na taj način uopšte ne štedite gorivo. Dovoljno je što ćete na nizbrdici podići nogu sa papučice gasa dok menjač ostaje u optimalnom stepenu prenosa, zavisno od brzine kojom želite da se krećete. Da dok stojite u mestu malo duže, poput nekog semafora koji traje, ni ne treba da vam govorimo da slobodno „ugasite“ motor.

Automobil
Automobilfoto: Printscreen/Youtube/ Bros FOURR Speed

Sistematski pregled

Redovno održavajte automobil jer ispravno vozilo troši najmanje goriva. Dakle, „mali“ servisi vozila obično se rade nakon pređenih 10-15.000 do 25.000 kilometara, zavisno od vozila. Savetujemo autodijagnostiku kojom ćete preduprediti veće kvarove i mnogo skuplje popravke.

Takozvani veliki servis obično se radi svake dve godine ili nakon pređenih 100.000 kilometara, ali to sve zavisi o modelu automobila i preporuci proizvođača. Prljav i dotrajao filter vazduha, istrošene svećice ili staro ulje povećavaju potrošnju goriva, tako da je ovo pravilo vrlo važno. Ako vam je kvačilo na izdisaju, to znači da ćete voziti sporije, duže, a da će potrošnja rasti.

Gume, gume, gume

Proverite gume jer one koje nisu dovoljno napumpane stvaraju veći otpor i time povećavaju potrošnju. Pritisak proveravajte barem jednom mesečno. Kontrolu pritiska u gumama možete obaviti na gotovo svakoj pumpi ili kod vulkanizera.

Takođe, možete da kupite manometar, uređaj za merenje pritiska u gumama. Dodajmo i da neispravan pritisak može uticati i na upravljivost, skretanje i kočenje vozila, zbog čega je važno redovno proveravanje guma.

Proveravanje guma
Proveravanje gumafoto: Dragan Gojić

Lakše vozilo manje troši

Ispraznite prtljažnik od nepotrebnih stvari jer kada je pun povećava se potrošnja, odnosno svaki teret je i teret za vaš novčanik. Nema potrebe da u vašem prtljažniku stoje kofer, kutije ili šta god se već može naći u prtljažniku koji stalno mislite da očistite, a nikako da stignete. Isto važi i za krovne nosače.

Smirena vožnja

Održavajte brzinu i nemojte voziti agresivno jer takva vožnja troši kako živce, tako i novčanik. Nemojte naglo ubrzavati pa pred semaforom naglo kočiti, već se trudite da vozite smireno, ujednačeno, što češće istom brzinom. Stručnjaci kažu da je optimalna vožnja ona između 80 i 100 kilometara na sat naravno zavisno kojiom putem vozite. Predviđajte situacije ispred sebe jer nagla kočenja i usporavanja ne doprinose štednji.

Dobar plan je pola posla

Usporite! Odnosno pre nego što usporite, odredite optimalnu brzinu svog automobila i to je najvažnija stavka za uštedu. Ako imate sportski automobil, verovatno vam ušteda neće biti na pameti, ali, primera radi, ako vozite 140 na auto-putu i smanjite na 120, možete uštedeti i do 15 odsto goriva. Planirajte najbolju rutu. Za živce, kućni budžet i uštedu vremena važno je isplanirati kojim putem želite da idete do željene destinacije, odnosno koja je najsigurnija, najjednostavnija i najbrža ruta.

Obratite pažnju na klimu

Automobil
Automobilfoto: Profimedia

Štedljivo i pažljivo s klimom, jer mnogi znaju da preteraju. To ne samo da je nepotrebno, već može da ugrozi vaše zdravlje. Kad klima u autu radi na najjače, troši i najviše goriva. Zato se preporučuje da temperatura u automobilu bude maksimalno šest stepeni niža od spoljne.

Nemojte koristiti klimu do maksimuma i zdravlje i novčanik će vam biti zahvalni. Takođe, držite se hlada, a kad možete, parkirajte u garaži. Kad je zima, garaža će vam automobil držati toplim, a leti automobil hladnim.

Krajnje vreme za zamenu, a letnje gume skuplje nego ikad – pogledajte koliko su skočile cene jer ovo su sada najjeftinije

Na taj način leti nećete morati paliti klimu na maksimum, a zimi ćete biti štedljiviji s grejanjem. Leti pomerite auto sa sunca kako se ne bi bespotrebno zagrevao i kako gorivo ne bi isparavalo. Da, i to je po zakonu fizike moguće, piše index.hr.

(Espreso / index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.