VELIKA VEĆINA VOZAČA POJMA NEMA ČEMU SLUŽI OVA LAMPICA: Vrlo je VAŽNA, ako obratite pažnju USTEDEĆE vam BOGATSVO
Kontrolna tabla, Foto: Profimedia

da li ste znali?

VELIKA VEĆINA VOZAČA POJMA NEMA ČEMU SLUŽI OVA LAMPICA: Vrlo je VAŽNA, ako obratite pažnju USTEDEĆE vam BOGATSVO

Na Tviteru se nedavno povela rasprava u vezi sa simbolom koji se nalazi u automobilima na kontrolnoj tabli

Objavljeno:

Da nema društvenih mreža, ko zna šta sve ne bismo znali da postoji i ko zna sa koliko funkcija ne bismo bili upoznati.

Na Tviteru se nedavno povela rasprava u vezi sa simbolom koji se nalazi u nekim automobilima na kontrolnoj tabli, prenose strani mediji.

U pitanju je upozorenje na pregrevanje motora, a u slučaju da ga vaš automobil poseduje i da uočite da on svetli, mogli biste da uštedite na hiljade evra.

Lampica za pregrevanje motora
Lampica za pregrevanje motorafoto: PrintSceen/ YouTube/ Online Mechanic Tips

Ipak, mnogi ovo svetlo nisu ozbiljno shvatili, a neke je i prilično zbunilo. Ipak, istina je da bi nepoznavanje njegove funkcije moglo skupo da vas košta.

Čemu služi lampica?

Neki su želeli upravo na Tviteru da potraže odgovor, pa je tako jedan vozač napisao: - Nastaviću da ignorišem svetlo vijugavih linija na mojoj kontrolnoj tabli. Ne treba mi veći trošak ovog meseca. -

Drugi je dodao: - Šta simbol koji izgleda kao termometar/stablo u vodi označava u automobilu?

Nekoliko vozača je odmah priskočilo u pomoć, pa je tako jedan od njih, želeći da objasni pravo značenje simbola, napisao: - Vijugava crta ispod simbola termometra znači da morate što pre da proverite rashladnu tečnost. -

Ukoliko nikada niste čuli za ovu lampicu i njenu funkciju, onda treba da znate da simbol podseća na termometar i da ima talasaste linije na dnu.

80% vozača ne zna čemu služi

"ATs Euromaster" je obavio istraživanje, a prema njemu, čak 80% vozača pojma nije imalo čemu ova lampica služi i da zapravo upozorava vozače da temperatura motora postaje previsoka. Takođe, pokazatelj je i da automobilu ponestaje rashladne tečnosti u motoru.

Popravka
Popravkafoto: Profimedia

Ukoliko ovaj simbol ne prepoznajete i ako ga izignorišete, motor bi mogao da se pregreje, što će svakako dovesti do nepopravljive štete.

Međutim, ukoliko primetite da ova lampica svetli dok ste na putu, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje treba da primenite.

Prvenstveno je neophodno da se sigurno zaustavite uz ivicu puta i da ugasite motor kako bi se on ohladio, a zatim da proverite nivo rashladne tečnosti, kako biste proverili da li treba da dodate još.

Ukoliko problem ne uspete da rešite na ovaj način, to može da znači da je motor možda previše oštećen za vožnju i najbolje bi bilo da se što pre uputite kod mehaničara.

Bonus video:

05:32

Sve češće krađe delova automobila, a ne celih vozila

(Espreso/ 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media