DNEVNA SVETLA NA KOLIMA SU VEOMA VAŽNA, ALI KRIJU JEDAN SIGURNOSNI RIZIK: Obratite pažnju, ovo morate DA ZNATE
Ilustracija, Foto: Profimedia

OPASNOST

DNEVNA SVETLA NA KOLIMA SU VEOMA VAŽNA, ALI KRIJU JEDAN SIGURNOSNI RIZIK: Obratite pažnju, ovo morate DA ZNATE

Međutim, osim važne uloge u sigurnosti saobraćaja (s njima ste mnogo uočljiviji na putu), ova svetla kriju i jednu opasnost

Objavljeno:

Evropska unija donela je 2011. godine zakon po kojem sva vozila na prednjoj strani moraju da imaju ugrađena dnevna svetla, dakle signalna svetla koja će biti stalno uključena.

Obično su to svetla sa LED diodama, a kod nekih jeftinijih automobila tu ulogu preuzimaju i svetla za maglu. Međutim, osim važne uloge u sigurnosti saobraćaja (s njima ste mnogo uočljiviji na putu), ova svetla kriju i jednu opasnost.

Naime, mnogi automobili sa uključenim dnevnim svetlima nemaju nikakvo osvetljenje pozadi. U trenucima kad je vidljivost po danu često smanjena, u tunelima, ako ne uključite glavna svetla, to može biti poprilično opasno. Naravno, najviše za vozače koji se nađu iza takvog automobila, jer će ga često mnogo kasnije uočiti.

U istraživanju koje je sproveo britanski Kraljevski autoklub, čak 62 odsto vozača priznalo je da je u uslovima smanjene vidljivosti na putu (magla, kiša, sumrak…) videlo automobile koji su imali uključena samo prednja dnevna svetla. Zadnja svetla nisu bila uključena jer mnogi automobili nemaju tu opciju s dnevnim svetlima.

Hjundai, Hyundai, Automobil, Automobili
foto: Profimedia

Ako imate opciju dnevnih svetala u automobilima, proverite da li su uključena i ona pozadi. Ako zadnja svetla nisu uključena, u trenutcima kad je slabija vidljivost na putu obavezno uključite glavna svetla (tada se automatski pale i zadnja svetla).

Mnogi novi automobili imaju i opciju automatskog paljenja glavnih svetala pa samo proverite jesu li ona uključena (na polugici iza volana opcija AUTO). Tako ćete vaš automobil učiniti mnogo vidljivijim i vozačima iza vas.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.