POLOVNJACI PONOVO DRASTIČNO POSKUPELI! Na udaru DIZELAŠI, čak i STARI AUTOMOBILI POSKUPELI
Ilustracija, Foto: Profimedia

cene samo rastu

POLOVNJACI PONOVO DRASTIČNO POSKUPELI! Na udaru DIZELAŠI, čak i STARI AUTOMOBILI POSKUPELI

Osim toga, cene novih vozila pre tri godine porasle su za oko sedam odsto

Objavljeno: 14:19h

Tri godine stari korišteni automobili u godinu dana poskupeli su za gotovo trećinu u Nemačkoj. U aprilu je prosečni trogodišnji automobil s benzinskim motorom bio je 30,1 posto skuplji od uporedivog vozila godinu dana ranije, prema analizi firme za tržišnu analizu DAT.

U proseku je vozilo koštalo 27.900 evra. Prosečni dizelaš je poskupeo za čak 31,8 odsto na prosečnih 28.960 evra. Brojke se odnose na trogodišnja polovna vozila u svim segmentima i markama, prenosi poslovni.hr.

Starija vozila, proizvedena oko 2015. konkreno Golf 7, koji je pre tri godine koštao 11.000 evra, sada teško može da se nađe ispod 14.000. Poskupeli su i mnogo straiji automobili, pa danas za oko 3.000 do 4.000 evra može da se dobije baš loš i star automobil.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Pokretači poskupljenja su niska ponuda vozila kao posledica pandemije virusa korona, kriza s proizvodnjom čipova i novih automobila te nedostatak delova.

Osim toga, cene novih vozila pre tri godine porasle su za oko sedam odsto, piše nemački Manager Magazin, pa i to treba uračunati.

Posebno su na ceni polovni dizelaši, koje su kupci spremni plaćati sve više.

Svejedno da li na placevima u nekim zabačenim ulicama ili na internetu, u Nemačkoj obično postoji veliki izbor polovnih automobila. Od ukupnog broja prodatih automobila u Nemačkoj najviše čine polovni. Samo u ponudi ih je premalo.

Trenutno imamo manje polovnih automobila nego kupaca. Polovni automobili su postali retka roba, rekao je nedavno zamenik predsednika Centralnog saveza nemačke automobilske trgovine (ZDK) Tomas Pekrun.

Martin Vajs radi za DAT, organizaciju koja je osnovana 1931. da bi neutralno i objektivno procenjivala stvarnu vrednost automobila. On se čudi kada posmatra aktuelne trendove u branši.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Tržište je poludelo, rekao je nedavno Vajs i dodao da su polovni automobili skuplji nego ikad do sada, i više od 20 odsto. Navodi da u nekim slučajevima cena može biti još veća. Pre svega automobili sa motorima na dizel su mnogo skuplji nego u prvim godinama posle skandala sa falsifikovanim emisionim vrednostima

Eksploziju cena prvo su izazvali pandemija i stalni nedostatak čipova za automobilsku elektroniku. Sada je ulje na vatru dodala ukrajinska kriza.

Podsećamo, u Rusiji je u martu prodato svega 55.000 novih automobila i lakih privrednih vozila, što je 63 odsto manje u odnosu na isti mesec 2021.

1 / 7 Foto: Profimedia

Trgovina novim automobilima u Rusiji je u slobodnom padu zbog pritisaka međunarodnih sankcija i rata. Kako je saopštilo Evropsko poslovno udruženje (AEB), koje zastupa strane ulagače u Rusiji, u toj zemlji je prošlog meseca prodato samo 55.000 novih automobila i lakih komercijalnih vozila, što je 63 odsto manje u odnosu na mart 2021.

Sve marke – evropske, američke i azijske – pretrpele su gubitke, a među masovnim proizvođačima najteže je pogođen Volkswagen, čija je prodaja pala za 74%, a slede Škoda i Toyota.

( Espreso / Blic )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.