KRAJ ZA LEGENDARNI MODEL FRANCUSKOG PROIZVOĐAČA? Renault doneo KLJUČNU odluku, mnogima se neće DOPASTI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

kraj?

KRAJ ZA LEGENDARNI MODEL FRANCUSKOG PROIZVOĐAČA? Renault doneo KLJUČNU odluku, mnogima se neće DOPASTI!

Prošlog meseca je Citroen, jedan od velikih rivala Renaulta, saopštio da prekida proizvodnju monovolumena Grand C4 SpaceTourer, a poslednji primerci će sa proizvodne trake sići u julu ove godine

Objavljeno:

Segment MPV automobila u Evropi izgubio je još jednog člana, jer je Renault odlučio da obustavi proizvodnju modela Scenic. Francuska kompanija više ne nudi ovaj prostrani porodični automobil na Starom kontinentu, a ovaj automobil je sa nama bio od 1996. kada je predstavljena prva generacija.

I dok je originalni Scenic bio prodat u više od 2,8 miliona primeraka tokom svog životnog veka, moderni naslednik nije doživeo takav uspek jer je prošle godine prodato svega 20.678 komada.

Pre jedne decenije, Renault je 2011. prodao 160.159 Scenica u Evropi kada je debitovala treća generacija ovog modela. Francuski proizvođač automobila više ne prima narudžbine za Scenic, iako treba napomenuti da je verzija sa sedam sedišta sa nazivom Grand Scenic i dalje u prodaji. Ipak, kraj proizvodnje i ovog vozila sa tri reda sedišta se očekuje za nekoliko meseci.

Scenic se na ovaj način pridružio Talismanu, najluksuznijoj limuzini francuske kompanije čija je prodaja takođe nedavno obustavljena. Sve veća želja kupaca za SUV vozilima i pad potražnje za klasičnim limuzinama, karavanima i monovolumenima uticala je na Renault da ugasi nekoliko svojih automobila.

Sudbina modela Espace izgleda vrlo slično jer već nije dostupan na nekoliko evropskih tržišta, ali zvanično saopštenje o njegovom kraju još uvek nije objavljeno.

1 / 7 Foto: Profimedia

Prošlog meseca je Citroen, jedan od velikih rivala Renaulta, saopštio da prekida proizvodnju monovolumena Grand C4 SpaceTourer, a poslednji primerci će sa proizvodne trake sići u julu ove godine. Volkswagen Sharan, MPV slične veličine iz Volfsburga koji se prodavao i kao Seat Alhambra, otišao je u penziju 2020.

Izgleda da je Ford trenutno jedan od retkih proizvođača u Evropi sa monovolumenom u ponudi, jer je S-Max čak i dobio novi, hibridni pogonski sistem prošle godine.

Bonus video:

18:30

ON JE NAJVEĆI OTIMAČ RUDNOG BOGATSTVA NA KIM Beriša izneo šokantne podatke: Vesli Klark već 20 godina ima svoje firme tamo!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.