"NOVAKU SE JEDNI DIVE, DRUGI MISLE DA JE LUD, ISTORIJA ĆE MU SUDITI!" Uporedio Đokovića sa slavnim Škotom!
Novak Đoković/Erik Lidel, Foto: Profimedia

ničiji rob

"NOVAKU SE JEDNI DIVE, DRUGI MISLE DA JE LUD, ISTORIJA ĆE MU SUDITI!" Uporedio Đokovića sa slavnim Škotom!

Možda će za 60 godina, nakon što kritičari budu zaboravljeni, snimiti film kao što su za Erika Lidela - zaključuje Mekfirson, koji je Đokovića branio i dok je bio u Australiji

Objavljeno:

Novak Đoković je poručio da nema nameru da se vakciniše pa makar ne igrao i ne jurio status najboljeg tenisera svih vremena, ali i da ostaje "otvorenog uma".

Australijski portal "Spectator" objavio je tekst autora Džejmsa Mekfirsona, koji je i tokom Novakovog mučnog boravka u Australiji bio na strani srpskog tenisera, sada je uporedio Đokovića sa škotskim sprinterom Erikom Lidelom.

Lidel je davne 1924. godine, na Olimpijskim igrama u Parizu, kao veliki favorit odbio da učestvuje u trci na 100 metara jer su kvalifikacije bile zakazane za nedelju. Smatrao je da je nedelja dan za bogosluženje.

Erik Lidel
foto: Profimedia

Zbog tog poteza je označen kao loš za sport, kukavica i izdajnik jer je svoje principe stavio ispred težnje za sportskom slavom. Nešto slično kao što sada radi Đoković, konstatovao je Mekfirson.

Na Lidela su pritisak vršili političari, sportski zvaničnici, novinari i kolege da se predomisli, ali je ostao tvrdoglav u svojim ubeđenjima.

Škot je kasnije pobedio u trci na 400 metara, za šta nije bio specijalista, ali je ipak došao do zlata uz svetski rekord tog vremena.

- Još jedan šampion stavlja principe ispred slave, nešto što je retko. Postoje dve vrsta mišljenja, jedni mu se dive, a drugi ga smatraju prilično ludim. Cena koju je Novak spreman da plati uključuje propuštanje da osvoji milione dolara od nagrada, možda i sponzorske ugovore i šansu da postane najveći grend slem šampion u istoriji - piše Australijanac.

Novak Đoković
foto: EPA/Jason Szenes

Zato sada dobija kritike, navodi Mekferson, odbijajući da se pokloni medicinskoj autokratiji i mnogi se podsmevaju njegovom stavu.

Na kraju je konstatovao da bi bila velika šteta da Đoković više ne udari tenisku lopticu u besu, ali i da je možda viđen njegov najbolji udarac. Ali ne reketom, već insistiranje, bez ozbira na posledice, da neće biti ničiji rob.

- Radije bi da bude slobodan čovek sa 20 grend slem titula, nego da dva puta bude uboden iglom. Istorija će mu suditi. Možda će za 60 godina, nakon što kritičari budu zaboravljeni, snimiti film kao što su za Erika Lidela - zaključuje se u tekstu na "Spektator"-u.

(Espreso/Spectator)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.