PREDSEDNIK SRBIJE DAO NOVAKU PODRŠKU: Dok je premijeru Australije poslao jaku poruku! (VIDEO)
Foto: Printscreen/RTS

lepo od njega

PREDSEDNIK SRBIJE DAO NOVAKU PODRŠKU: Dok je premijeru Australije poslao jaku poruku! (VIDEO)

Vučić je upitao vlasti Australije zašto nisu zabranili Đokoviću ulazak u tu zemlju kada je aplicirao za vizu, umesto što se sada iživljavaju nad njim

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se video porukom na svom Instagram nalogu i poslao poruku podrške Novaku Đokoviću, ali i odgovorio premijeru Australije Skotu Morisonu.

Svoje obraćanje predsednik Srbije započeo je tako što je torturu koju australijske vlasti sprovode nad Novakom Đokovićem okarakterisao kao nemoguće, a da se ne oglasi i pošalje poruku Australiji.

- Poštovani građani Srbije, suočeni smo sa mnogo problema, pritiscima u regionu, pritiscima iz belog sveta, ali ono što nama kao narodu nikad nisu mogli da oduzmu, to su naše srce, ponos i dostojanstvo. Ovo govorim zbog svega što se zbiva poslednjih dana u Melburnu, u Australiji, i ne zato što me zanima dobijanje bilo kakvih političkih poena ili koliko ću njih izgubiti i nikada se nisam kitio tuđim perjem, ali napadi i pritisci na Novaka Đokovića, državljanina Srbije, Srbina, građanina ove zemlje, iz nama nepoznatih razloga su dostigli te razmere, te nemoguće, za mene, a da se ne oglasim i da ne kažem ne samo šta mislim, već i šta je naš odgovor Australiji na to - započeo je Vučić.

Predsednik Srbije je okarakterisao pravosuđe Australije kao nebitno, jer se i pored sudskih odluka, konačna odluka svodi na ono što odredi jedan ministar, kršeći time odluku suda i zapitao se kako bi u Srbiji izgledalo to kada bi neki ministar mogao da poništi odluke pravosudnih organa.

- Verovatno ne bih ni reč rekao da se, posle ponovljene odluke izvršnih organa australijskih vlasti da se ukine viza Novaku Đokoviću, nije oglasio i premijer Australije Skot Morison, koji je rekao da je zadovoljan i da pozdravlja odluku o ukidanju vize za najboljeg svetskog tenisera, Srbina, Novaka Đokovića. Začuđen sam pre svega zbog činjenice da takve odluke mogu da donose izvršni organi vlasti, a posle pravovaljanih odluka sudskih organa vlasti. Neretko nam drže pridike o tome šta je vladavina prava, i možete da zamislite kako bi izgledalo kada bi u Srbiji neki ministar mogao da poništava odluke sudija, dakle važećih pravosudnih organa. Ali time su nam samo pokazali možda kako donekle izgleda nezavisno pravosuđe, ali pre svega kako izgleda nebitno pravosuđe, jer sva vlast je u rukama izvršnih organa - nastavio je predsednik Srbije.

Vučić je upitao vlasti Australije zašto nisu zabranili Đokoviću ulazak u tu zemlju kada je aplicirao za vizu, umesto što se sada iživljavaju nad njim.

- Da bih stvari vratio na nešto još važnije, a to je moralno pitanje. Ako ste hteli Novaku Đokoviću da zabranite da po 10. put osvoji trofej u Melburnu, zašto ga niste vratili odmah i zašto mu odmah niste rekli da je nemoguće da dobije vizu za vašu zemlju? Zašto ga maltretirate i zašto se iživljavate, ne samo nad njim, već nad njegovom porodicom, već na celom jednom nacijom, slobodarskom i ponositom. Je li to potrebno da biste dobili neke izbore, je li vam to potrebno da biste se dodvorili svojoj javnosti?

Predsednik Srbije je svoju poruku zaključio podrškom Novaku Đokoviću, ali i porukom da je istina samo jedna, i da nju znaju i državnici Australije, a da maltretiranjem najboljeg tenisera sveta ne mogu ništa da postignu.

- Evo, pojavio se jedan predsednik iz jedne male zemlje, koji sme to da kaže jednom velikom premijeru, iz jedne velike zemlje. A znate zašto smem? Zato što govorim istinu i zato što i vi znate da vam govorim istinu. Mi ćemo se boriti za Novaka Đokovića, i to što ćete ga maltretirati dan, dva ili pet, manje ili više, neće promeniti sud našeg naroda o narodu Australije koji izuzetno poštujemo i cenimo, ali i o Novaku Đokoviću, i možete pisati stotine ili hiljade tekstova najgorih mogućih o njemu, on će ostati najveći teniser svih vremena i on će uvek biti u našim srcima. A vi, koji mislite da maltretiranjem i iživljavanjem nešto postižete, nikada nećete prići, ne samo Novaku Đokoviću, već bilo kojem običnom čoveku, i vašeg i našeg, ponosnog i dostojanstvenog naroda. Srbija će biti uz Novaka Đokovića i Srbija će umeti da vam odgovori, mnogo lepše se ponašajući, nego što ste se vi ponašali prema Novaku Đokoviću, ali poštujući međunarodne uzuse i poštujući sve ono što znači adekvatno predstavljanje jedne države. Živela Srbija, Novače mi smo uz tebe! - zaključio je Aleksandar Vučić.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.