KONAČNO SE OGLASILA I SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Vakcinacija samo kao krajnja solucija!
Novak Đoković, Foto: Profimedia

novaku će se ovo dopasti

KONAČNO SE OGLASILA I SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Vakcinacija samo kao krajnja solucija!

U retkim slučajevima SZO podržava mandate o vakcinama, navodi se u saopštenju

Objavljeno:

Novak Đoković je već nedelju dana u sukobu sa vladom Australije oko dobijanja vize za ulazak u njihovu zemlju.

Nije vakcinisan, ali je priložio dokumenta da je preležao Kovid-19.

Novak Đoković
foto: EPA/Diego Fedele

Konačno se o ovom slučaju izjasnila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) koja je stala na stranu prvog tenisera sveta.

U saopštenju, SZO navodi da vakcinacioni status ne bi trebalo da bude uslov za ulazak u bilo koju zemlju, te da bi vlade država trebalo da budu rigoroznije samo ukoliko je odziv u toku ozbiljne epidemije loš.

- Vakcinacijski status ne sme biti iskorišćen kao argument da se ljudima zabranjuju međunarodna putovanja. Vlade svih država mogu narediti obaveznu vakcinaciju samo kao krajnju soluciju - stoji u saopštenju SZO.

- Postoje okolnosti u kojima Svetska zdravstvena organizacija podržava mandate o vakcinama, ali opet, ona je podvrgnuta osnovnom principu da je najbolji način za ljude da se vakcinišu edukovati ih, voditi dijaloge i obratiti se ljudima uz iskrenu brigu. Oduvek tražimo da te stavke budu jasne, eksplicitne i vremenski ograničene. Vlade nastavljaju da objašnjavaju ljudima zašto rade određene stvari i pokušavaju da ih ubede u benefite vakcinacije - rekao je generalni direktor programa za hitne zdravstvene situacije SZO dr Majk Rajan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.