PREMIJER VIKTORIJE: Australijan Open je VEĆI OD BILO KOJE OSOBE, savezna Vlada je morala da SPONZORIŠE Đokovića!
Novak Đoković, Foto: Profimedia

AUSTRALIJAN OPEN

PREMIJER VIKTORIJE: Australijan Open je VEĆI OD BILO KOJE OSOBE, savezna Vlada je morala da SPONZORIŠE Đokovića!

„Pitanje Novaka Đokovića je pitanje za Federalnu Vladu Australije. U pitanju je aktivni proces, treba da vidimo da liće biti žalbe" - ističe Endruz

Objavljeno: 07:19h

Premijer Viktorije Danijel Endruz rekao je da ne želi da komentariše da li bi Novaku Đokoviću trebalo da bude dozvoljeno da ostane u Australiji i igra na Australijan Openu. Tom prilikom Endruz je istakao da nije poznato ko je zapravo srpskog tenisera „sponzorisao“ i tako mu omogućio da dobije vizu za ulazak u Australiju, uprkos tome što nije vakcinisan.

Đokoviću je prošle nedelje po dolasku u Australiju ukinuta viza, pošto su federalne vlasti saopštiole da prethodna infekcija koronavirusom nije dovoljan osnov za izuzeće. Najbolji teniser sveta je pet dana proveo u hotelu u kojem su smešteni azilanti, da bi u ponedeljak izdvojevao pobedu pred sudom, koji je odlučio da poništi ukidanje vize. Međutim, postoji mogućnost da ministar za imigracije Aleks Hok ponovo ukine vizu Novaku i zatraži njegovo deportovanje iz Australije, što bi takođe dovelo do toga da u naredne tri godine ne sme da se vrati na taj kontinent.

Endruz je u utorak imao prvo obraćanje medijima u 2022. godini, a u prvobitnom izlaganju se nije ni dotakao Đokovića. Međutim, kada je došlo vreme za pitanja bio je prinuđen da se pozabavi tom temom, kao i svojim prethodnim javno izrečenim stavom da ljudima koji nisu vakcinisani ne bi trebalo omogućiti ulazak u Australiju.

Novak Đoković, Božidar Maljković
foto: Profimedia

„Pitanje Novaka Đokovića je pitanje za Federalnu Vladu Australije. U pitanju je aktivni proces, treba da vidimo da liće biti žalbe i ne želim da komentarišem. Mi nismo nikoga pokušali da ubedimo daneko treba da se pusti u zemlju, već upravo suprotno. Kada smo pre nekoliko nedelja i meseci pričali o medicinskim izuzecima, govorilo se o tome da prethodna infekcija koronavirusom ne može da bude osnova za to. Ali, situacija se od tada promenila, brojni ljudi su pušteni u zemlju na osnovu toga. Ako je pitanje da li smo mi tražili da tako bude, odgovor je da nismo, tako je bilo i pre nekoliko nedelja, tako je i sada“, rekao je Endruz.

Na pitanje kako će cela situacija uticati na Australijan Open, koji počinje u ponedeljak, Endruz je rekao:

„Australijan Open je veći od bilo koje osobe, to je Gren slem, to je najveći događaj u tenisu u prvom kvartalu godine. Što se tiče procesa oko dobijanja vize time se bavio Teniski savez Australije, da bi ušao u zemlju bez karantina savezna Vlada je morala da sponzoriše Đokovića, mi to nismo uradili, ali mi nismo ti koji odobravaju vize, a naš stav je i te kako jasan“.

Hok, inače, nema rok do kada bi mogao da donese odluku da poništi vizu prvom reketu sveta, a Endruz je istakao da šta god da odluči to mora da se desi bez ikakvog pritiska.

„Od Hoka neću tražiti da iskoristi svoja ovlašćenja ili ne. Ako treba da donese odluku to treba da uradi bez ikakvog pritiska, bez uticaja stava javnosti ili ćemo se ponovo naći pred Federalnim sudom. Ovo svakako nije pitanje za mene, vize nisu naše ovlašćenje, a ako vas zanima šta će Hok uraditi njega kontaktirajte“, naglasio je Endruz, koji je, inače, i pohvalio stav Rafaela Nadala o vakcinaciji.

(Espreso/Sport klub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.