ĐORĐE ĐOKOVIĆ: Novak je na slobodi! SRĐAN: Terali ga da se odrekne vize, OSVOJIĆE JOŠ 10 GREND SLEMOVA!
Foto: Uroš Arsić

dobre vesti

ĐORĐE ĐOKOVIĆ: Novak je na slobodi! SRĐAN: Terali ga da se odrekne vize, OSVOJIĆE JOŠ 10 GREND SLEMOVA!

Dešavanja sa konferencije možete pratiti na blogu Espresa

Objavljeno: 14:44h

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je na slobodi, posle odluke sudije Entonija Kelija da mu dozvoli ostanak u Australiji i preinači odluku graničnih vlasti da mu se oduzme viza, potvrdila je njegova porodica.

Novak će se putem video linka uključiti u konferenciju za medije koju će s početkom u 14 časova održati njegova porodica, predvođena ocem Srđanom Đokovićem, u restoranu "Novak".

Prvi reket sveta je dobio Prvu bitku, ali je i dalje neizvesno da li će ministar unutrašnjih poslova Aleks Houk naložiti da ga ponovo pritvore.

01:02

Porodica Đoković stigla na konferenciju za medije

14.29 - Đorđe Đoković: Novak je oslobođen svih optužbi

- Kao što smo i napomenuli, Novak je sudskim sporom oslobođen svih otpužbi koje su bile podnešene od strane Vlade Australije. Sva procedura je ispoštovana, sudija Keli je oslobodio Novaka. Opet, ne poznajemo australijski zakon.

- Siguran sam da svi državni zvaničnici postupaju kako zakon propisuje. Novak nikada nije kršio zakone i postupa po njima.

Đorđe Đoković
foto: Uroš Arsić

14.16 - Srđan Đoković: Novak se nije dao baciti na kolena

- Hvala svim ljudima širom sveta na bezrezervnoj podrški Novaku i njegovoj porodici. Hvala svima koji se zalažu za slobodu mišljenja, govora. Nije se dao baciti na kolena, niti će se ikada baciti na kolena. Razne stvari su se dešavale ovih dana. On je jedna mentalna gromada, jedan fantastični mladi čovek, koji je sa svima dobar, neko ko uvek pokušava da pomogne, nikako da odmokne. Ali to što je iz male siromašne zemlje se nije svidelo nekim moćnicima. Nije im se svidelo da tako neko može da bude najbolji u njihovom buržujskom sportu.

- Ova igrica je došla do vrhunca. Odigrana je poslednja igra. Trebalo bi da izmisle drugu igru, ali će i tamo on biti najbolji na svetu. Ali igra koja se vodila poslednjih šest dana je bila neverovatno teška za njega i njegovu porodicu. On je bio sačekan na aerodromu i nije imao nikakva prava. Oduzeli su mu sva prava koja pripadaju ljudskom stvoru. Pokušali su da ga nateraju da potpiše da se odriče vize da bi mogli da ga deportuju nazad. Nije hteo da potpiše taj dokument jer on ničim nije doprineo tome. Nisu mi dali ni kontakt sa njegovim timom, advokatima i prijateljima, bio je sam sa njima nekoliko sati. Čak su mu i telefon uzeli, pa i ostale stvari.

Novak Đoković
foto: Profimedia

- Posle nekoliko sati su mu vratili telefon i on je sa svojim timom fantastično spremio odbranu. Ovo je velika pobeda za ceo slobodarski svet. Svi mi imamo pravo da kažemo šta mislimo i da nemamo posledice za lično mišljenje. Poštujemo sve zakone svake zemlje u koju ulazimo. On je svojim delanjem ispoštovao sve što su tražili da bi on mogao da se bavi svojim poslom, tenis je njegov posao i njegova ljubav. On je samo došao da igra tenis, a to pravo su hteli da mu oduzmu. Sudija je bio fantastičan, poštovao je činjenice. Doneo je jedinu jedino odluku koja je mogla da bude donesena, da se Novak oslobodi i da se bavi svojim poslom.

Srđan Đoković, Dijana Đoković
foto: Starsport / Peđa Milosavljević

- Ogromna većina njegovih kolega su mu pružili podršku, kao i oni koji mu prethodnih godina nisu bili naklonjeni, kao Kirjos, koji je rekao da je Novak amajlija ovog sporta. Tu su još Endi Marej, njegov drug još iz juniorskih dana. Izner, Gilbert, Konors... i još mnogo igrača bivših i sadašnjih iz čitavog sveta. Mi nemamo ništa protiv australijskog naroda, protiv bilo kog naroda na svetu. Ni slučajno. Mi znamo da Novak ima podršku običnog naroda. I prošle godine kada neki igrači nisu mogl ida se vrate u svoje zemlje on je dao svoje pare da se oni vrate. To je Novak. On je sunce. Ne srpsko, nego svetsko! On je oličenje dobrote, svega ljudskog što jedno biće može da sadrži.

- Mi već danima dobijamo podršku iz Afrike, Azije, Južne Amerike, Rusije, Kine... Svi su oni Novak! Svi oni gledaju oličenje svoje borbe za slobodu kroz Novaka. Želim im da ovo bude prekretnica. Želim da se ponovo okupimo za tri nedelje kad on osvoji Australijan open. On će probati da na sportskom terenu pokaže da je najbolji. Mi se nikada nećemo predati i nikada se nećemo baciti na kolena.

Goran Đoković
foto: Uroš Arsić

14:15 - Goran Đoković: Ovo je najveća Novakova pobeda

- Kao stric sam ponosan jer je ovo najveća Novakova pobeda. Zahvalio bih se sudiji koji je doneo odluku, našem predsedniku i premijerki koji su diplomatskim kanalima doprineli da on ima bolji tretman. Ovo će da ga ojača. nadam se da će moći da se spremi dovoljno da osvoji deseti Australijan open i 21. grend slem.

Dijana Đoković
foto: Starsport / Peđa Milosavljević

14:12 - Dijana Đoković: Novak nas je naučio da ne trpimo nepravdu

- Mi smo ovde došli da proslavimo pobedu našeg sina, našeg Novaka. Dečka koji je svoju porodicu naučio da ne trpi nepravdu. On ništa nije kriv, on ništa nije učinio što se kosi sa njihovim zakonima, a doživeo je torturu. Tek ćemo čuti šta je sve doživeo. Došao je da osvoji taj turnir. Ova situacija za nas je izuzetno teška. Trudili smo se ovih poslednjih šest dana da se borimo za njega, da se njegov glas čuje širom sveta. Najteže nam je bilo kada je došlo do prekida veze kada nije imao telefon kod sebe. Nismo znali šta mu se dešava, da li je dobro, da li sit, da li je zdrav... To su neke stvari koje ja kao majka ne mogu tek tako da prebrodim. Sve majke će me shvatiti.

Srđan Đoković, Dijana Đoković
foto: Uroš Arsić

14:04 - Đorđe Đoković se obratio javnosti:

- Izvinjavam se još jednom što ste čekali do sada. Hteli smo da dobijemo što čistiju situaciju i da bi vam predstavili celokupnu sliku. Nama je kao porodici izuzetno teško. Vrlo smo emotivni jer je u pitanju Novak. Jako je teško da branimo Novaka a da pri tom ne uvredimo nikoga. Mi smo bili borci za pravdu i sve smo uradili da ispoštujemo sve protokole i da celom svetu pokažemo ljubav i podršku koju imamo za Novaka.

Đorđe Đoković
foto: Uroš Arsić

- Zahvalio bih se ovom prilikom i narodu širom sveta. Videli smo prelepe slike od Beograda, Banjaluke, Čačka, Zadra, pa sve do dalekog Melburna gde se iz dana u dan sve više ljudi okupljalo ispred hotela gde je bio Novak.

Đorđe Đoković
foto: Uroš Arsić

- Pravda je izašla na videlo. Zahvalio bih se pravnom sistemu Australije i sudiji Keliju koji je slučaj vodio prilično neutralno. Ovo suđenje koje je trajalo više od sedam sata gledao je ceo svet.

Đorđe Đoković
foto: Uroš Arsić

- Novak je na slobodi! Malopre je trenirao na teniskom terenu. On je otišao da osvoji još jedan Australijan open! On je otišao u Australiju da se bavi tenisom. Da napravi još jedan rekord koji juri. Otišao je sa najboljim mogućim namerama, dao je svu moguću dokumentaciju koju je mogao, na kraju i dobio medicinsko izuzeće. Epilog smo danas saznali. Novak je sportista, on se bavi tenisom, najbolji je teniser svih vremena.

Srđan Đoković
foto: Uroš Arsić

14.03 - Dragi ljudi, hvala vam što se se okupili da proslavimo Novakovu pobedu, na kraju je pobedilo pravo i pravda - rekao je srđan pa prepustio reč sinu Đorđu.

Srđan Đoković, Dijana Đoković
foto: Uroš Arsić

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.