NOVAK GUBI PRVO MESTO? Dva kandidata mogu da ga skinu sa trona ukoliko osvoje turnir u Melburnu
Foto: Profimedia

VRH LISTE je ugrožen!

NOVAK GUBI PRVO MESTO? Dva kandidata mogu da ga skinu sa trona ukoliko osvoje turnir u Melburnu

Teniski svet i dalje nestrpljivo čeka Đokovićevu odluku da li će igrati na Australijan openu

Objavljeno: 14:07h

Pojavila se vest da se najbolji teniser sveta Novak Đoković neće pojaviti na ATP kupu u Sidneju, a mnogi su se odmah zapitali šta bi to moglo da znači za njegovo učešće na Australijan openu.

Ukoliko ne otputuje u Melburn, Novak bi mogao da ostane i bez prvog mesta na ATP listi. Ako Đoković zaista ne otputuje u Sidnej na ATP kup, on će posledično izgubiti bodove osvojene tokom 2021. godine.

Novak je tada savladao Aleksandera Zvereva i Denisa Šapovalova u grupnoj fazi, u kojoj je Srbija i završila učešće.

Time je Đoković zaradio 140 bodova (75 za prvu i 65 za drugu pobedu) pa bi njegovih 11.540 bodova posle ATP kupa moglo da padne na 11.400 poena - tačno 2.780 bodova više od Danila Medvedeva.

1 / 4 Foto: EPA/Juanjo Martin

Ali šta ako bi srpski teniser odlučio da propusti i Australijan open? U tom slučaju bi Novak mogao da ostane bez prve pozicije na ATP listi i za to mesto bi pretendovala dvojica tenisera.

Njegovo moguće nepojavljivanje bi otvorilo put Medvedevu i Zverevu da ga prestignu, pošto bi automatski izgubio svih 2.000 bodova sa tog turnira. I Rus i Nemac će svoje poene braniti na ATP kupu, a potom igrati i u Melburnu.

Medvedev (8.640 bodova) bi mogao da prestigne Đokovića osvajanjem titule u Melburnu ukoliko prethodno odbrani sve bodove sa ATP kupa. Razlog je što bi samo tako zaostatak nad Đokovićem pred Australijan open bio 780 bodova, a Rusu bi ostalo 800 bodova "na talonu" (brani 1.200 zbog finala 2021).

1 / 4 Foto: Profimedia

Sa druge strane, Zverev (7.840 bodova) će braniti četvrtfinale Australijan opena, što je 360 bodova i pred njim će biti 1.640 poena ukoliko osvoji prvi grend slem u karijeri. Tako bi Nemac mogao da stigne do 9.480 poena, dok bi Đoković ako uopšte ne ode u Australiju, posle prvog grend slema sezone imao samo 9.400 bodova. Čak i da ne odbrani 65 bodova sa ATP kupa, Zverev bi i dalje mogao da postane najbolji na svetu.

Ipak, da vidimo šta će Novak Đoković odlučiti, teniski svet nestrpljivo čeka.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.