ISPRAVKA: Citat koji je okačio Đoković na mreže ne pripada Tesli, već je preuzet iz drame
Foto: Profimedia

ispravka

ISPRAVKA: Citat koji je okačio Đoković na mreže ne pripada Tesli, već je preuzet iz drame

Ispravka

Objavljeno: 10:56h

Portal Espreso je dana 25.11.2021. objavio tekst pod naslovom "NOVAK ĐOKOVIĆ CITIRAO NIKOLU TESLU: Bolest dolazi zbog mislenog pada, čovek treba da bude sam svoj lekar! (FOTO)" koji je u sebi imao netačnu tvrdnju.

Naime, Novak Đoković je na društvene mreže okačio citat za koji se ispostavilo da ne pripada Nikoli Tesli, kojem ga je pripisao.

Na osnovu analize fekt ček portala "Fake News tragač" tekst je izmenjen, a promenjen je i njegov naslov.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

U pitanju je ovaj citat:

- Bolest dolazi zbog mislenog pada. Čovek treba da bude sam svoj lekar. Ako nije tih iznutra, onda mu uzalud svi lekovi i najbolji lekari. Podsvest modernog čoveka je uzburkana kao nemirni okean sa velikim olujnim talasima. Podsvest prepuna utisaka čini da duša bude nemirna. Emocije tada ključaju poput erupcije vulkana. Bez rada na emocijama, duhovnost je samo kula od karata. A šta je čovek bez mira u duši? Odvojen od božije blagodati, pokušava da uzaludno pronađe utehu u materijalnim stvarima. Tamo utehe nema, to je rupa bez dna. Još, još, daj još i na kraju ponovo praznina. Kada duša postane mirno more, bonaca, tada počinje isceljenje. Zapamtite to, to je zlatno pravilo. Izvor većina bolesti je u duhu, zato duh može da pobedi većinu bolesti

Novak Đoković
foto: printscreen/instagram/djokernole

Deo citata koji govori o duhu kao izvoru većine bolesti zapravo potiče iz drame u formi intervjua s Nikolom Teslom, koja je pre plod mašte autora nego što ima bilo kakve veze sa pravim intervjuom poznatog naučnika. Drama Stevana Pešića o Nikoli Tesli u domaćim pozorištima igrala se sredinom devedesetih, a u realizaciji Radio-televizije Srbije 2001. godine snimljen je i film „Tesla ili prilagođavanje anđela“ u režiji Slobodana Ž. Jovanovića.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.