ŠTA SVE STOJI IZA NOVAKOVOG USPEHA: Gleda se od jela i pića do toga kako sedi i koliko priča telefonom!
Foto: Profimedia

programiran da bude najbolji

ŠTA SVE STOJI IZA NOVAKOVOG USPEHA: Gleda se od jela i pića do toga kako sedi i koliko priča telefonom!

Od 2017. godine Argentinac Ulises Badio zvanični je fizioterapeut najboljeg igrača, a govoreći za španski „AS“ opisao je kako je to raditi sa po mnogima najvećim teniserom svih vremena.

Objavljeno: 15:01h

Badio se nalazi u Torinu sa Đokovićem gde motri na zdravlje srpskog tenisera sve vreme.

- Počeo sam da radim za ATP u Rimu između 2011. i 2012. godine i tada sam se upoznao sa Novakom. Otkad sam bio mlad cilj mi je bio da u nekom trenutku radim sa najboljim teniserom sveta. Godine su prolazile, a 2017. godine me je Novak pitao da sarađujem sa njim. Bio je to novi svet za mene i u početku sam želeo da vidim kako će sve funkcionisati - izjavio je Ulises Badio.

Argentinac je diplomirao na kineziologiji i fizioterapiji, bavi se i ručnom terapijom i kiropraktikom, kao i akupunkturom i kineskom medicinom, zapravo je jednom izjavio da mu je istočnjački način razmišljanja bliži od zapadnog. Sve to u skladu je sa Novakovim pogledima na svet i holističkim pristupom koji često spominje.

Novak Đoković
foto: Starsport©

Četiri godine Badio je bio jedan od fizioterapeuta na ATP turu, a njegovo bogato iskustvo uključuje rad u fudbalskom klubu Valensija, šestostrukom prvaku Španije, na brojnim klinikama i u centru sportske medicine u Arizoni.

- Sa igračem kakav je Đoković vaša odgovornost je na 200% – kada dodirente takvog sportistu svetske klase, uvek ste na jedan potez od toga da ga povredite. Morate da poznajete njegovu anatomiju, ali i svoju profesiju veoma dobro. Bitno mi je što sam imao mnogo iskustva, ali i što sam bio na određenom alternativnom i holističkom nivou. To iskustvo mi je mnogo značilo u radu sa Novakom. On ima specifičnu životnu priču, baš kao i ja i to nas je zbližilo. Mislim da smo mi povezani na duhovnom nivou, iako nismo iste religije. Mi meditiramo, imamo prostora da učimo. Sa Novakom uvek radim u tišini - rekao je Badio.

Novak Đoković
foto: Starsport©

- Dan pred velike mečeve moram da znam kada Novak ide na spavanje i da mu obezbedim sve što mu je potrebno – tečnost sa elektrolitima, koju treba da popije veče pre duela, ali da budem i svestan toga šta je jeo. Rad sa Novakom je posao koji traje 24 sata. Moram da ga pratim sve vreme, da gledam kakvo mu je držanje dok sedi, koliko je pio, jeo, koliko dugo je pričao telefonom… On je kao mašina, kao Ferari, a ja se trudim da bude u optimalnom stanju. Ja sam neko ko insistira na istezanju i elastičnosti – to pravi veliku razliku u igri. Postoji i rad na mentalnom nivou gde se trudimo da ga opustimo i na taj način – neka istraživanja su pokazala da su povrede češće kod sportista koji su pod velikim mentalnim pritiskom - kazao je fizioterapeut za AS.

- Novak je veoma duhovna, veoma inteligentna, ali i veoma dobra osoba. Nikada nije zadovoljan – zbog toga je i šampion. Doživljavam lično kada ga napadaju. Ne znam koliko će još igrati, ali sam svestan da je moguće da su pred njim tek najbolje godine karijere - zaključio je Argentinac.

Novak Đoković
foto: Starsport©

U 35. godini bićeš top!

Zlatan Ibrahimović je Novaku rekao da će sa 35 godina biti najbolji u karijeri.

- On je izuzetno neobična osoba, neko ko nije sa ove planete. Radio sam stvari i terapije koje nikada nisam mogao da vežbam sa drugim sportistima. Pre neki dan je došao Zlatan i pitao Novaka koliko ima godina. Odgovorio je 34, a Zlatan je dodao da mu je najbolji trenutak u karijeri bio 35. Noću, kada smo radili, rekao sam Novaku: "Shvataš li da imaš 34 godine i da će sledeća godina možda biti najbolja?" Važno je da znate da je pred vama još mnogo godina, mislim četiri-pet na najvišem nivou.

Espreso/SportKlub


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.