AMERIKANAC SE DIVI ĐOKOVIĆEVIM NAPORIMA: Rodžer i Rafa treba da stanu uz VOĐU!
Foto: Profimedia

podrška

AMERIKANAC SE DIVI ĐOKOVIĆEVIM NAPORIMA: Rodžer i Rafa treba da stanu uz VOĐU!

Bob Grin je bio potpredsednik ATP tura 1988-95.

Objavljeno:

Novak Đoković je u centru pažnje ne samo zbog sjajnog tenisa koji igra, već i zbog svoje borbe za što bolji položaj profesionalnih tenisera.

Poznato je da je osnovao PTPA, organizaciju koja želi da veći udeo novca od turnira ide slabije rangiranim teniserima, a sada je njegov napor pohvalio i Bob Grin, jedan od ljudi koji je učestvovao u formiranju ATP-a kakav je danas.

- Kao neko ko je lično učestvovao u kreiranju ATP turnira u sezonama 1988. i 1989. gledao sam sa interesovanjem na nerazumevanje između ATP tura i nedavno formirane PTPA. Iako se divim motivima PTPA, mislim da treba da teže većem cilju - rekao je Bob Grin.

Novak Đoković
foto: Profimedia

On smatra da PTPA treba da se bori da teniseri koji je podržavaju uđu u tela ATP-a, a podseća i na originalni plan sa kojim je organizacija napravljena.

- Nepoznata ili zaboravljena činjenica je da je originalni plan bio da se novac podeli 50/50 sa direktorima turnira. ATP je bio pred bankrotom 1989. godine i tadašnji direktor ATP-a Hamiton Džordan je pristao na taj kompromis jer je organizaciji bio potreban novac - otkrio je Grin.

Nekadašnji 39. igrač sveta sada kaže da je taj kompromis "oduvek bio Ahilova tetiva tura" i da rad Novaka Đokovića i PTPA to jasno pokazuje.

- Teniseri mogu i treba da kontrolišu novac koji se dobija od sponzora i TV prava i da odluče kako će biti podeljen. PTPA prodaje tenisere jeftino kada pokušava da se nametne kao sindikat jer teniseri nisu radnici već su sam proizvod i zbog toga treba da imaju kontrolu - ističe on.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Amerikanac koji je bio najbolji novi igrač svetskog tenisa 1984. godine poziva sve da se uključe u borbu za bolji status tenisera.

- Jasno je da je potrebno da se svi najbolji teniseri poput Rodžera Federera i Rafaela Nadala uključe kako bi se napravio ujedinjeni front. Mi smo 1988. godine iza sebe imali skoro sve Top 10 igrače, a na tadašnjeg svetskog broja 1 Matsa Vilandera smo gledali kao na moralnog vođu. To je uloga koju nadam se Novak Đoković može da preuzme. Ako se ujedine i bojkotuju nekoliko turnira to će biti dovoljno za promenu - ističe Grin.

Na kraju je priznao da se nada uspehu Novaka i njegove ideje.

- Reakcija ATP-a na neke predloge PTPA pokazuje koliko gledaju samo svoj interes i štete tenisu. Motivi PTPA su dobro zamišljeni, a njen cilj je da ispravi kompromise napravljene pre 30 godina. Ja se sigurno nadam da će PTPA to moći da uradi - zaključio je Grin.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.