DA LI BI ĐOKOVIĆ BIO JOŠ BOLJI I VOLJENIJI DA KORISTI OVAJ FEDEREROV TRIK? Ili to ne bi bio Nole kakvog znamo?
Foto: Profimedia

federerov intervju otkrio mnogo stvari

DA LI BI ĐOKOVIĆ BIO JOŠ BOLJI I VOLJENIJI DA KORISTI OVAJ FEDEREROV TRIK? Ili to ne bi bio Nole kakvog znamo?

Švajcarski teniser Rodžer Federer kaže da se ne boji života posle teniske karijere, ali i kako mu je jedan trik pomagao tokom skoro dve decenije dominacije na terenima.

Objavljeno:

Federer je tokom bogate karijere osvojio 20 grend slemova, dugo je držao rekord po broju nedelja na "broju 1", ali već neko vreme zbog godina ne igra kao nekada.

Probleme koje je nekada kao dečak imao na terenu zbog temperamenta, sada su zamenili problemi sa povredama.

- Bio sam uvek užasno tužan posle poraza. Ponekad bih vikao sve dok ne stignem kući u Bazel. Bez obzira na to koliko bi se moji roditelji trudili da pričaju sa mnom, niko i ništa ne bi pomagalo. Puštali su me da plačem i kad pogledam unazad, stvarno sam bio pomalo lud - rekao je Federer za magazin "Intervju".

Podsetio je tokom razgovora i na dane kada je bio problematičan klinac, koji je bio sklon izlivima besa.

- Bio sam živahan dečak i uvek sam voleo da pokazujem emocije, ali su izlivi besa bili samo na terenu. Moja porodica i prijatelji su mi pričali da se ponašam nemoguće. "Ne budi glup", pričali su mi, kao i: "Ima i drugih koji igraju dobro".

Rodžer Federer
foto: Profimedia

Kaže da je znao kada je postao profesionalac da više ništa neće biti kao pre i da ponašanje mora da se promeni.

- Negativan stav, lamentiranje nad porazima i žalbe, sve to je moralo da prestane. Tako se ne pobeđuje u mečevima i svakako ne na turnirima. Znao sam da moram da napravim promenu. Unutrašnju promenu - priča Federer.

Ispričao je između ostalog i kako je koristio jedan trik da bi zaboravljao na loše poene.

- Kako da ignorišem loš poen? Trik sa peškirom mi je pomogao u tome. Bebe imaju mekano ćebe ili nežnog medu. Moj trener mi je rekao da mi je potrebno nešto takvo. Nešto što mi pomaže da se povučem u svoj svet bar na trenutak. "Od sada", tako mi je govorio,"…možeš da se uzbudiš na tri sekunde, a onda trčiš do peškira. Taj trenutak je za tebe". Deluje veoma lako, ali i veoma efektivno. Za mene je to postalo ritual. Izgubim poen, prvi refleks – peškir. Tako je bilo u početku, a posle sam se i znojio - objasnio je Federer.

Tokom karijere mu je najveća podrška supruga Mirka, koja se rano povukla iz sveta tenisa.

- Ona je imala povredu stopala i u to vreme sam joj rekao: "Prestani sa tim, čemu stres?". Baš kul. Kao da je to bila najlakša odluka na svetu. Danas pomislim jesam li lud jer igram turnire i sa 40 godina i ne mogu da prestanem.

Novak Đoković, Rodžer Federer
foto: Profimedia

U jednom momentu se desila zanimljiva anegdota, kada ga je pozvala na telefon, zaboravljajući da u tom trenutku igra meč. Federer kaže da što se njegovog zaveštanja tiče, veruje da će ga ljudi pamtiti kao dobrog igrača.

Nadam se da će me pamtiti kao običnog, opuštenog i dobrog tenisera. A što se tiče toga kako će me gledati kao osobu, nadam se da ću nekom poslužiti kao primer, da čak i kad ste uspešni, treba da tretirate ljude dostojanstveno i pošteno“, priča Švajcarac.

Prozborio je i koju reč o tome kakav je najbolji način da završi karijeru.

- Taj način ne postoji za mene! Ali bih voleo da mogu da izaberem trenutak sam. Siguran sam da ću znati kad taj trenutak dođe. Ne bojim se penzije i vremena posle profesionalne karijere. To će biti lagan prelazak. Mirka i ja smo uspeli da nađemo ravnotežu između tenisa, porodice i prijatelja veoma dobro. To me najviše čini ponosnim, jer na kraju krajeva, šta je zaista važno u životu? - zaključio je Federer.

Espreso/NovaS


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.