JELENA ĐOKOVIĆ PODSETILA NA NEMANJINO ZAVEŠTANJE: Države propadaju, a JEZIK i narod su ti koji ostaju! (FOTO)
Foto: Starsport

kako očuvati nacionalni identitet

JELENA ĐOKOVIĆ PODSETILA NA NEMANJINO ZAVEŠTANJE: Države propadaju, a JEZIK i narod su ti koji ostaju! (FOTO)

Ovo nije reklama, nemam interes osim što želim da pomognem ljudima koji čine dobra dela za dobrobit našeg naroda i očuvanja tradicije i kulture - napomenula je supruga Novaka Đokovića

Objavljeno: 18:59h

Supruga prvog tenisera sveta Novaka Đokovića podelila je na društvenim mrežama objavu kojom želi da pomogne srpskim porodicama u dijaspori da očuvaju kulturno nasleđe.

Najbitniji deo istog je onaj nematerijalni, naš jezik, a Jelena Đoković je roditeljima posavetovala da upišu decu u školu jezika, kao je rekla: bez želje da reklamira istu.

Koliki je značaj očuvanja sopstvenog jezika da bi se sačuvao identitet jednog naroda, Jelena je objasnila rečenicam koje pročitala u "Nemanjinom zaveštanju":

- Znam da kada živimo daleko od domovine, da moramo da se prilagođavamo i učimo njihove jezike i to oduzima i energiju i snagu. I sama sam za ovih 15 godina života i rada u inostranstvu počela da se poštapam stranim rečima kada se zaboravim u žaru trenutka.

Ana Divac, Jelena Đoković
foto: Printscreen/Instagram/@ana_divac

Ipak, bitno je da očuvamo naš jezik, kao što plaćamo privatne časove klincima da nauče strani jezik, nama u inostranstvu znači da to možemo i sa srpskim jezikom. Ima mešovitih brakova, gde polako počinje da se gubi jezik jednog roditelja. Dobro je da nađemo podršku i pomoć. Ovo nije reklama, nemam interes osim što želim da pomognem ljudima koji čine dobra dela za dobrobit našeg naroda i očuvanja tradicije i kulture.

Novak Đoković, Novak i Jelena Đoković, Jelena Đoković
foto: © ATA Images

Pročitala sam divne rečenice u “Nemanjinom zaveštanju” koje sam kupila u Visokim Dečanima a koje glase: “Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Riječ se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?

Tamo gde odzvanja naša riječ, gde se još grgolja i gde se još, kao stari zlatnik obrće naša riječ, znaj čedo moje, da je to naša država, bez obzira ko u njoj vlada. Carevi se smenjuju, države propadaju, a jezik i narod su ti koji ostaju, pa će tako osvojeni deo zemlje i naroda opet kad-tad vratiti svojoj jezičkoj matici i svome matičnom narodu.” - napisala je Jelena Đoković.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.