PUT DO ZLATA NIJE BAŠ TAKO LAK: Potencijalni rivali za najsjajnije odličje Medvedev, Cicipas, Zverev...
Foto: Starsport

odluka koja je sve obradovala

PUT DO ZLATA NIJE BAŠ TAKO LAK: Potencijalni rivali za najsjajnije odličje Medvedev, Cicipas, Zverev...

Đoković je do sada tri puta učestvovao na Olimpijskim igrama

Objavljeno: 10:04h

Novak Đoković doneo je odluku koja je obradovala sve navijače pošto je odlučio da brani boje Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Napašće naš as u Tokiju jedinu titulu koja mu nedostaje u karijeri. Ako trijumfuje Đoković može da postane prvi teniser u istoriji koji je ostvario Zlatni slem što podrazumeva četiri trijumfa na grend slem turnirima plus olimpijsko zalto. U svetu tenisa je to jedina u istoriji uspela da uradi Štefi Graf u Seulu 1988. godine.

Đoković je do sada tri puta učestvovao na Olimpijskim igrama, a svojoj kolekciji ima bronzanu medalju iz Pekinga 2008. godine. U Londonu 2012. i Riju oba puta na putu ka medalji zaustavio ga je Huan Martin Del Potro. Sada se Novak nalazi u životnoj formi i apsolutni je favorit za trijumf u Tokiju. Ali olimpijski turniri u tenisu su nas do sada naučili da umeju da budu jako klizavi za favorite zbog čega će Đoković morati da bude na maksimumu koncentrancije i spreme. Pogotovo što se igra na dva dobijena seta i nema mnogo prostora za kalkulacije.

Činjenica je da su od Tokija odustali brojni teniseri iz vrha i da je konkurencija slabija, ali ni približno kao što bi to neki želeli da predstave. Pored Nadala, odustala su još devetorica tenisera iz Top 20 na svetskoj rang listi. Dakle, polovina.

Kada se pogleda spisak učesnika čini se da će se Novak lako prošetati do samog kraja i borbe za jednu od medalja. Potencijalni rivali za najsjajnije odličje tada mogu biti neki od trenutno najboljih tenisera sveta. Učešće su potvrdili drugi teniser sveta Danil Medvedev (Rusija), četvrti Stefanos Cicipas (Grčka), peti Aleksander Zverev (Nemačka), sedmi Andrej Rubljev (Rusija), deveti Mateo Beretini (Italija).

Turnir se održava na brzoj podlozi na kojoj se igraju US Open, mastersi u Kanadi, Sinsinatiju i Šangaju, turniri u Dubaiju, Pekingu.

Što se tiče igrača od 10. do 20. mesta na svetskoj rang listi, nekolicina ih preskače Tokio. Učešće su potvrdili Hubert Hurkač (11, Poljska), Dijego Švarcman (12, Argentina), Pablo Karenjo Busta (13, Španija) i Feliks Ože Aliasim (15, Kanada).

Od ostalih poznatih imena koja nisu u Top 20, učešće su potvrdili Aslan Karacev (24, Rusija), Karen Hačanov (25, Rusija), Lorenco Sonego (26, Italija), Igo Umber (27, Francuska), Nikoloz Basilašvili (29, Gruzija), Marin Čilić (38, Hrvatska). Oni nisu kvalitetom daleko iza pojedinih igrača iz Top 20 i mogu nekim favoritima da pomrse konce. Takođe, više bi moglo da se očekuje od domaćih tenisera Nišikorija i Nišioke koji će biti silno motivisani da se umešaju u borbu za medalju i neće se predati tako lako.

Olimpijski turnir u tenisu ima duplo manje učesnika od grend slem turnira, što znači da se igra runda manje. U zavisnosti od žreba, Đoković bi zaista trebalo da ima lagan posao u prva dva ili tri kola, potom slede teži rivali od četvrtfinala, a nadamo se svi i borba za medalju, a ukoliko to bude zlato, to bi zaista bilo nešto fenomenalno.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.