NOVAK JE SAD STVARNO NAJBOLJI: Na strani Đokovića je podatak kome svima može da zapuši usta!
Foto: EPA/Neil Hall

sjajno

NOVAK JE SAD STVARNO NAJBOLJI: Na strani Đokovića je podatak kome svima može da zapuši usta!

Novak Đoković je danas pobedom nad Garinom ušao u 50. grend slem četvrtfinale grend slema u karijeri

Objavljeno:

Gazi bez pardona Novak Đoković na teniskim terenima, svejedno mu je ove godine da li je podloga beton, šljaka, trava... Verovatno bi dominirao, kad bi moglo nekako, da se i na vodi igra.

Dva grend slema u 2021. je stavio u džep, tri prepreke ga dele od trećeg. Broj nedelja na tronu ATP karavana je sve duži i konkurenciju više ni ne vidi kada se osvrne iza sebe. Ali, maltene nakon svakog meča istorijski rezultati se nižu za Novakom.

Pobeda danas nad Kristijanom Garinom je 966. u karijeri srpskog asa i to iz 1.161 meča. Kada se sve sabere, Novak Đoković je po procentima pobeda najuspešniji teniser u istoriji belog sporta, jer je dobio 83,2 odsto mečeva koje je odigrao!

Jedino Rafael Nadal drži priključak sa teniskim kraljem, pošto ima procentualno 83,16 odsto pobeda. Bilans koji je do sada napravio Španac, koji propušta Vimbldon, je 1.027 pobeda iz 1.235 mečeva.

Novak Đoković
foto: EPA/Neil Hall

Iako mnogi smatraju Rodžera Federera za najvećeg tenisera svih vremena, do prošle godine je bio najtrofejniji kada su grend slemovi u pitanju, ali po procentu dobijenih mečeva ispred njega je i Bjern Borg. Legendarni Šveđanin je odigrao 794 meča u karijeri i dobio 654, što daje 82,4 odsto.

A, kada je Federer u pitanju, do danas je odigrao 1.524 meča, meč protiv Lorenca Sanoga na Vimbldonu će mu biti naredni, a od toga je dobio 1.250, što je u procentima tačno 82 odsto.

Na večnoj listi slede Džimi Konors (1.557/1.274 ili 81,8 odsto), pa Džon Mekinro (1.081/883 ili 81,7 odsto), Ivan Lendl (1.310/1.068 ili 81,5 odsto)...

Novak Đoković je danas pobedom nad Garinom ušao u 50. grend slem četvrtfinale grend slema u karijeri. Jedini teniser koji je više puta bio među osam najboljih je Federer – 57 puta. I ima priliku protiv Sonega da taj broj poveća za još jedan.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Još jedan kuriozitet što se tiče tekućeg Vimbldona: Novak Đoković će se za mesto u polufinalu boriti protiv Martona Fučoviča, a ko pobedi igraće sa boljim iz duela Denis Šapovalov – Karen Hačanov.

Novak je 40. puta u karijeri bio polufinalista grend slema, a sva trojica ostalih tenisera zajedno – nijednom.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.