ODLUKA KOJA ŠTETI NOVAKU: Na sraman način mu je onemogućeno obaranje još jednog rekorda
Foto: Espreso

BRUKA

ODLUKA KOJA ŠTETI NOVAKU: Na sraman način mu je onemogućeno obaranje još jednog rekorda

Neverovatne stvari dešvaju se u tenisu

Objavljeno:

Krovna teniska organizacija menja pravila kako im se prohte, na štetu srpskog tenisera.

Neverovatne stvari dešvaju se u tenisu. ATP, krovna teniska organizacija, odlučila je da promeni pravila bodovanja u toku sezone i to na tako sraman način, da ne obavesti javnost i tenisere!

O čemu se zapravo radi? ATP želi da na osnovu ATP trke, a to su rezultati tenisera ostvareni u tekućoj godini, a ne ATP liste, kao decenijama unazad, proglasi najboljeg tenisera na kraju sezone. Zašto to dotiče Novaka Đokovića? Zato, što je Novak izjednačio rekord Pita Samprasa, jer su obojica po šest puta završavali sezonu kao najbolji. Rafa Nadal i Rodžer Federer stali su na broju pet.

Novak Đoković
foto: EPA Sebastien Nogier

Gledajući trenutnu ATP listu gde Novak Đoković ubedljivo vodi sa 11.963 bodova, ispred Nadala (9.810), Medvedeva (9.700), Tima (8.365), Cicipasa (7.980) i ostalih. Deluje da bi srpski teniser vrlo lako postavio novi rekord u tenisu.

Što se tiče ATP trke, tu stvari stoje ovako. Grk Stefanos Cicipas najbolje stoji, jer je sakupio najviše bodova u 2021, ukupno 2.840 bodova. Drugi je Rubljev sa 2.490, a Ðoković je treći sa 2.320. Iza njega je Danil Medvedev sa 2.130, kao jedini preostali sa preko 2.000 bodova. Rafael Nadal je ponovnim osvajanjem turnira u Barseloni došao do 1.040 bodova i osmog mesta ATP trke, a Rodžer Federer je trenutno tek 232, sa skromnih 45 ATP bodova u 2021. godini.

Ovu sramnu odluku ATP organizacija objavila je pre bilo kakve najave juče, u jednom pasusu u tekstu o Stefanosu Cicipasu, objavljenom na svojim zvaničnim stranicima. Tamo doslovce piše:

Obaveštenje
foto: Printscreen/atptour.com

"Ove godine Trka odlučuje ko će biti zvanično "najbolji na kraju godine". Može li Cicipas da to ostvari? Nije isključeno, ako se uzme u obzir forma ovog 22-godišnjaka".

U jedinom saopštenju ATP vezano za bodovanje u vreme i iz razloga kovid pandemije, objavljenom 3. marta 2021. godine, nigde nije navedeno da će najboljeg na kraju proglasiti ATP trka, a ne ATP lista.

"Trka za Torino i Trka za Milan računaće igre na svim turnirima samo u 2021. godini. Igračeva pozicija u ATP trci na kraju godine možda ne bude ista kao njegova pozicija na ATP listi."

Ovo poslednje je, naravno, i logično jer ATP lista u obzir uzima duži period od jedne kalendarske godine, ali se odjednom pojavio pomenuti tekst o Cicipasu i najava da će se za najboljeg na kraju ove sezone - proglasiti pobednik ATP trke.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.