SRĐAN ĐOKOVIĆ PRIČAO HRVATIMA O NOVAKU: On je već sad najbolji svih vremena! Otkrio i koliko će još dugo igrati!
Foto: Beta/Branislav Božić

sve je ispričao

SRĐAN ĐOKOVIĆ PRIČAO HRVATIMA O NOVAKU: On je već sad najbolji svih vremena! Otkrio i koliko će još dugo igrati!

Ponosni otac najboljeg tenisera sveta je priznao da je njegov sin premašio njegova očekivanja još pre četiri godine

Objavljeno: 09:14h

Novak Đoković ovog ponedeljka započeo je svoju 313. nedelju na prvom mestu ATP liste, a pre dve nedelje je i zvanično postao teniser sa najviše sedmica provedenih na toj poziciji pretekavši Rodžera Federera.

To je bio jedan od povoda da njegov otac Srđan Đoković da intervju za hrvatski "Jutarnji list" u kome je govorio o karijeri svog sina, uspesima koje je postigao, važnosti i ulozi porodice u tome...

Za njega nema dileme da je Novak već sada najbolji teniser svih vremena.

- Mislim da vam je pogrešno pitanje, on nema tendenciju, on već je najbolji svih vremena. Po broju nedelja provedenih na broju 1, pa u međusobnim duelima, po broju Masters titula, jedino mu nedostaje olimpijsko zlato i te dve titule koje će već ove godine osvojiti. On je najbolji i sve u svetskom tenisu zavisi od njega. On može da izgubi, ali ne zato jer ga je protivnik nadigrao, nego zato jer mu je on dozvolio da ga protivnik pobedi - rekao je Srđan Đoković.

Srđan Đoković
foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Nadmašio je sva očekivanja oca i porodice...

- Što se tiče mene ja sam bio optimista i uvek sam optimista u životu, ali on je sve moje snove kad je u pitanju njegova teniska karijera još ostvario pre četiri-pet godina. Ovo sve što čini i dalje je neverovatno. I ne samo za Srbiju, već i za čitavu regiju. I za bivšu zemlju - rekao je tata Đoković.

Spominjanje bivše zemlje povuklo ga je i u neke druge teme...

- Za mene je sve to isto, pa nek se ljuti ko hoće i kako god hoće. Za mene je to bila i ostala jedna zemlja i jedan narod. I jednostavno mi moramo zajedno, jer pojedinačno ne možemo ništa uraditi. Niko nas ne smatra ozbiljno, osim ako ne napravimo neku vrstu unije, ekonomske, bilo kakve, mi smo onda ozbiljan faktor i neće se moći igrati s nama kao što se sada igraju. Što se tiče njega i njegove karijere, to je stvarno jedna bajka koja traje i danas.

Srđan Đoković
foto: Profimedia

Do kad misli da će realno trajati Novakova karijera?

- On neće još napustiti tenis, njegova karijera će trajati još godinu i pol-dvije, do tri najviše kada će svi mogući parametri biti u njegovom vlasništvu. On je i sada najbolji teniser na svetu i jedan od najboljih sportista svih vremena. Pa evo i jedan engleski novinar je nedavno izjavio, prošle nedelje, iako su oni ljuti protivnici njegovi, da njegovi takmaci više nisu Federer i Nadal, nego ga upoređuju s Tajgerom Vudsom i Majklom Džordanom. On vam je ta kategorija. On je jedan od najboljih sportista svih vremena, ne samo tenisera svih vremena?

Spomenuo je engleskog novinara, upravo su Englezi ti koji ga ne štede (mediji), pa je bilo i ružnih tekstova zbog nesrećnog Adria Tura. Da je kojim slučajem Đoković uzeo britanski pasoš, a bila mu je nuđena u nekoliko navrata, bi li onda bila i jednaka - merila?

- A šta vi mislite!? Pa da li oni odgovaraju za njihove sportiste, pa kako su napravili da njihovi sportisti ne moraju odgovarati i ne moraju ići na doping kontrolu!? To je samo jedan primer! Na Olimpijskim igrama. Oni i dalje misle da je to njihov svet, a da smo mi svi ostali eto tako, sitniš za potkusurivanje! A nije tako, i mi smo deo europske civilizacije! I normalnog sveta! I nemamo čega da se stidimo. To što se događalo u prošlosti s jedne i druge strane, ja samo kažem, neka svako nosi svoj krst. Ali mi moramo zajedno, nemamo kud! Nemamo izbora. Mi moramo biti zajedno! Apsolutno i jedino tako možemo se izboriti da nas promatraju kao ravnopravne ljude.

Novak Đoković, Marko Đoković, Srđan Đoković, Dijana Đoković, Jelena Đoković, Đorđe Đoković
foto: Starsport©

Kako vi gledate na septembarsku diskvalifikaciju u Njujorku? Zapadni mediji bili su dosta žestoki u kritikama prema Novaku tada...

- Niti ga to može skrenuti s njegovog puta, jer sve će biti na kraju karijere u njegovu korist. Ovo što se dogodilo u Njujorku, ja ga ne branim, to se nikako nije smelo dogoditi, a dogodilo se to i njima dvojici, Federeru i Nadalu, pa se nisu dogodile takve sankcije njima. U Njujorku je igrao možda i najbolji tenis u karijeri, ali nema veze, dogodilo se što se dogodilo, gledao sam ja taj snimak i nije to baš bilo tako dramatično, nije tu bilo osnova za diskvalifikaciju, ali šta se može, takvi smo kakvi jesmo - kaže Srđan Đoković.

Njegova teza "moramo zajedno" čini se da je jako dobra na primeru saradnje Gorana Ivaniševića i Novaka. Goran se u trenerskom svetu dokazao, položio ispit s najvišom ocenom, kad je Marinu Čiliću skratio "izvijanje poput vetrenjače", kako je jednom to Zec nazvao i sredio mu servis, a onda ga je i nabio "dodatnim samopouzdanjem" da preko Federera na putu osvoji Gren slem titulu na US Open 2014. godine. Sad sličnu stvar radi s Novakom, skratio mu je izbačaj loptice, popravio servis i doneo gomilu besplatnih poena i to baš u godinama kad mu to fantastično dođe...

- Mislim da je to Novaku leglo kao kec na desetku! To Goranovo pojavljivanje u stručnom štabu. Pogodio je kao uvek! Novak je fantastičan u svakom pogledu i zna koje su mu mane, vrline su ogromne, ali ima i mane koje je tokom čitave karijere pokušavao ispraviti. Sam i uz pomoć stručnjaka, bivših tenisera iz prošlosti, kao što je Ivanišević za servis. To je živa istina kako mu je popravio servis. I digao mu je preciznost i procenat i jačinu. Niti on više baca tako visoko, Čilić je bacao možda i previsoko, a Novak je isto imao problema, izvijao se poput Čilića i on mu je to ispravio. To je fantastična stvar. Njihova saradnja dovela je do fantastičnog osvajanja titule u Australiji.

Goran Ivanišević
foto: EPA/Andrej Cukić

Kad smo kod Australijan opena, ni tamo nije imao publiku uz sebe, tamo gde je pehar sad već osvajao devet puta.

- Neverovatno. Tamo su navijali ne za njega, već za Novakovog protivnika. Što je neverovatno, jer on je pre toga bio osmostruki prvak Melburna. I oni su navijali protiv njega. Ali vidite šta je Novak, on je mentalna gromada kojoj ne možete ništa da uradite, jer kad se on koncentriše, niko mu ništa ne može! Spominjete Kinu? Zašto u Kini igra najbolji tenis? Pa zato jer tamo oseća ljubav i privrženost, on je u Indiji božanstvo, u Južnoj Americi, u Africi! Pa nije taj zapadni svet - ceo svet!? Pa oni su petina čovečanstva, jedna osmina, jedna desetina! Oni su izmislili taj sport, svaka im čast na tome, ali i mi iz drugih delova sveta imamo se pravo da se bavimo tim sportom. Samo priznajte ono što jeste!

Srđanu je teško kad se spomene ta tema, oseća se to u glasu...

- Zamislite vi da su oni zamerili Novaku što se borio za te momke koji su od 50. mesta pa nadalje koji jedva preživljavaju i jedva sastavljaju kraj s krajem. Sam se izborio za pomoć njima i to bez pomoći Nadala i Federera. Sam se izborio da oni dobiju puno više novca da se mogu vratiti u svoju zemlju ako izgube u prvom kolu, da ne moraju pozajmljivati novac. I to je Novak. To je zlato koje se tako i treba slaviti.

Novak Đoković, Srđan Đoković
foto: Dado Đilas

Bol u glasu ponosnog oca pojačava se kad se spomene jedan od retkih trofeja koje Novak nikako nije uspeo da osvoji...

- Kroz čitavu njegovu karijeru on je svojim odnosom prema domaćinima, protivnicima, pokazao da je pre svega dobar čovek, dobar dečko. Ko osim Novaka kad izgubi zagrli protivnika i kaže mu bravo majstore, svaka čast, bio si bolji od mene. Drugi to retko kad urade, ponekad, a Novak uvek. I koliko je puta dobio ATP-evu godišnju nagradu za fer-plej? Pa nijednom! A koliko je Federer dobio? Pa jedno 15 najmanje! Što je strašno - kaže Srđan.

Više ne putuje toliko po svetu, "a i nisu baš takva vremena", odradio je svoj deo posla. Uz TV ekrane jednako bodri svog sina kao i uz tribine i ne dvoumi se da će Novakov konačni cilj na kraju biti ispunjen...

- Ništa neće sprečiti da bude najbolji i biće najbolji, i to ne teniser svih vremena, već jedan od najvećih i najboljih sportista svih vremena na svetu - zaključio je Srđan Đoković za "Jutarnji".

(Espreso / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.