NAJVEĆA POHVALA ĐOKOVIĆU STIŽE IZ BRITANIJE?! Novak je lider "svetog trojstva", liga Vudsa, Džordana i Šumahera!
Foto: Espreso

istakao činjenice

NAJVEĆA POHVALA ĐOKOVIĆU STIŽE IZ BRITANIJE?! Novak je lider "svetog trojstva", liga Vudsa, Džordana i Šumahera!

Za razliku od svojih rivala, on nije dostizao vrhunac samo na Gren slemovima, već potpuno razbijajući konkurenciju na 15 ili 16 turnira svake godine - rekao je Brigs

Objavljeno:

Novak Đoković dobija mnogo pohvala i priznanja nakon fenomenalnog dostignuća od 311 nedelja na vrhu ATP liste - rekord koji će samo povećati u narednom periodu.

Ipak, čini se da nije dovoljno priznat u najvećim svetskim medijima, ali jeste u britanskom "Telegrafu". Novinar ovog lista Sajmon Brigs je objavio opširan članak posvećen Novakovom poduhvatu, ali i primetio manjak pažnje za isti.

- Ovo je njegova 311. nedelja na prvom mestu, što je više nego iko otkad je uvedena rang lista 1973. godine. A opet, čini se da je svet jedva primetio - počinje Brigs tekst pod nazivom "Era Novaka Đokovića: Manjkavi superstar koji zaslužuje više poštovanja za svoju genijalnost".

Novak Đoković
foto: EPA/Nic Bothma

Brigs je objasnio da ima i objektivnih razloga za to, ali i prethodno kreiranog imidža Noleta.

- Postoje razlozi za to. Jedan je tajming, jer je Federerov povratak na teren usisao mnogo kiseonika. Drugi je Đokovićev status problematičnog momka "velike četvorke", koje je samo pojačano njegovim pogrešnim koracima tokom Kovid pandemije.

Ipak, nakon toga novinar stavlja Đokovićev podvig u realnu perspektivu.

- Što više razmišljam o tome, sve sam uvereniji da je Đokovićevih 311 nedelja na 1. mestu najveći uspeh muškog tenisa u 21. veku. I da ga to stavlja u novu kategoriju: ne samo ispred Federera i Nadala, već u takmičenje sa Tajgerom Vudsom, Šumaherom i Džordanom kao najdominantniji sportista u modernom sportu.

Novak Đoković
foto: EPA/Dean Lewins

Britanac potom izražava divljenje za Novakovu dominaciju.

- Ali biti toliko dominantan tokom 2010-ih je nešto neviđeno. Đoković je lider "svetog trojstva". Od početka 2011. godine je osvojio 17 Gren slemova, Nadal 11, a Federer četiri. Slika je još jasnija kada se pogleda i na druge najjače turnire - Đoković je osvojio neverovatnih 31 masters 1000 turnir, Nadal ih ima 17, a Federer 10. Za razliku od svojih rivala, on nije dostizao vrhunac samo na Gren slemovima, već potpuno razbijajući konkurenciju na 15 ili 16 turnira svake godine. Počeo sam da poslovno pratim tenis u leto 2011. godine, nekoliko meseci nakon što je Đoković započeo dominaciju. Tako da ja znam samo za Novakovu eru - priznao je Brigs.

Novinar "Telegrafa" potom ističe da je jedini izuzetak bio period od skoro dve godine kada je Đoković imao problema sa laktom, a onda zaključuje:

- Uprkos svim njegovim neverovatnim sposobnostima, Đoković ima podjednako kritičara koliko onih koji ga obožavaju. Ali činjenice su činjenice. Ovi podaci cementiraju njegov status kao vodećeg tenisera u prethodnih pola veka - napisao je Brigs o Novaku Đokoviću.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.