NOVAK NA VELIKI DAN PRIČAO O SRBIJI, PA GA PUKLE EMOCIJE: 2 rata, embargo... Sve to me je učinilo još gladnijim!
Foto: EPA/Paul Buck

osvrnuo se na odrastanje

NOVAK NA VELIKI DAN PRIČAO O SRBIJI, PA GA PUKLE EMOCIJE: 2 rata, embargo... Sve to me je učinilo još gladnijim!

Srpski teniser je u pažnji svih svetskih medija ovog ponedeljka

Objavljeno: 12:49h

Novak Đoković je ovog ponedeljka u centru pažnje svetskih medija.

Ovaj 8. mart 2021. godine ostaće upisan u istoriju sporta i tenisa zbog toga jer je Srbin postao igrač sa najviše nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste.

Srpski teniser je pretekao Rodžera Federera i zvanično započeo svoju ukupno 311. nedelju na čelu teniskog karavana u karijeri.

Zbog tog dostignuća koje teško da će neko ponovo ostvariti ceo svet priča o njemu i brojni mediji žele da dođu do njega i intervjua s njim, pa je tako dao i opširan intervju za indijsku "NDTV" televiziju.

- Ovo je nešto o čemu sam sanjao kada sam bio dete i počeo da igram tenis, ovo je neka vrsta priznanja zbog ljubavi koju imam prema ovom sportu. Nadam se da mogu da nastavim da se takmičim na ovom nivou, ne osećam se da je ovo samo moj uspeh, moram da naglasim podršku koju sam dobio od bliskih ljudi, porodice, prijatelja, ali i moje zemlje, koja je poslednjih godina bila krucijalni faktor u ostvarenju ovog dostignuća.

- Možda još nisam potpuno svestan šta ovo predstavlja, jer sam još kao malo dete sa reketom u rukama, koje ide dalje na sledeće izazove, sledeći turnir, i takva motivacija je još tu što je divno osetiti. Ali u isto vreme, biti deo istorije sporta koji toliko volim, je privilegija, to je nešto što sam sanjao i presrećan sam ovog momenta.

Potom je na red došla priča o njegovoj rodnoj Srbiji, o tome koliko je teško bilo odrastati u teškom vremenu, a kamoli kako je to bilo za decu koja žele da se bave sportom, posebno ne toliko popularnim kao što je tenis.

Novak Đoković
foto: EPA/Paul Buck

- Svi prolazimo kroz teške momente u našem životu, moje putovanje nije bilo lako, neću da se žalim zbog toga, ali to me je načinilo jačim. Tokom devedesetih, dok sam bio dečak i dobio prvi reket, mislim da je bila 1991. ili 1992. godina, imali smo dva različita rata tokom devedesetih, embargo, veoma teški momenti, odrastati u zemlji koja je u ratu, bio je izazov za moje roditelje, za mene takođe, ali više za roditelje, koji su morali da preuzmu odgovornost da se nose sa životom porodice svakodnevno, sa zahtevima, nije bilo lako, ja sam tražio podršku u sportu koji je veoma težak, koji nije imao gotovo nikakvu istoriju i tradiciju poslednjih 10 godina u to doba, to me je učinilo još "gladnijim", motivisanijim, da napravim nešto i da prezentujem svoju zemlju kroz sport, koji priča univerzalni jezik, da pošaljem poruku ljubavi i mira, strasti i radosti - pustio je Novak emocije iz sebe.

Na prvo mesto ATP liste je prvi put došao u julu 2011. godine, a eto nepunih 10 godina kasnije je čovek koji je najviše vremena proveo na toj poziciji.

- Kada se vratim u 2011. kada sam osvojio Vimbldon i po prvi put postao teniski broj 1, čime sam ostvario svoj san, kada sam se vratio u svoju zemlju, ono što sam osetio u proslavi sa mojim narodom je nešto što ću pamtiti zauvek i večito sam zahvalan za to. To je bio prvi put da sam shvatio da svaki moj uspeh koji ostvarim nije samo za mene, već je nešto mnogo više od toga, da je cela nacija iza mene, da slavi moje uspehe i želi da napravim nešto dobro - rekao je Đoković.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.