TO MOŽE DA PROMENI SPORT: Fizioterapeut Mrkonjić o Novakovom čudesnom isceljenju - TRETMAN MORA DA BUDE JAVAN!
Foto: EPA/ DEAN LEWINS, printscreen/ RK Metaloplastika

Stručno Mišljenje

TO MOŽE DA PROMENI SPORT: Fizioterapeut Mrkonjić o Novakovom čudesnom isceljenju - TRETMAN MORA DA BUDE JAVAN!

Novak je u meču trećeg kola protiv Amerikanca Tejlora Frica osetio bol u predelu stomaka

Objavljeno:

Novak Đoković je trijumfalno završio učešće na ovogodišnjemAustralijan openu, pobedivši u finalu Danil Medvedeva u tri seta 7:5, 6:2, 6:2.

Ovom pobedom došao je do 18. Gren slem titule, a devete u Melburnu.

Ipak, nije sve bilo idealno po prvog reketa sveta, pošto je u meču trećeg kola protiv Amerikanca Tejlora Frica osetio bol u predelu stomaka, pa je bilo pitanje da li će uopšte nastaviti ovaj duel.

Stegao je zube i u pet setova prošao dalje. Nakon ovog meča rekao je da je pod znakom pitanja da li će u osmini finala uopšte izaći na megdan Raoniću, ali je ipak uspeo i sa lakoćom se plasirao u četvrtfinale.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Mnogi teniseri i treneri su diskutovali o ovoj povredi, jer je izašla informacija da mu je pukao trbušni mišić, pa su svi bili izneneđeni njegovim oporavkom u kratkom roku.

Nakon dodele pehara i na šampionskoj konferenciji sam Đoković se osvrnuo na tu temu.

"Odmah sam osetio da je pukao stomačni mišić. Posle meča sam rekao da pretpostavljam da je to, ali sam osetio da je pokidan. Bilo je spekulacija, pitali su se kako sam se brzo oporavio, da je to nemoguće. Shvatam ih, svi imaju pravo na svoje mišljenje, ali to nije fer. Ali nije ni prvi ni poslednji put. Nisam dozvolio da to utiče na moju igru, osvojio sam trofej kao odgovor na sve to.

Novak Đoković
foto: EPA/Dean Lewins

O tome da li je moguć brz oporavak i koliko traje saniranje ovakvog vida povrede kontaktirali smo sportskog fizioterapeuta, koji ima dug staž u ovom poslu i koji na velikim smotrama pomagao rukometnoj reprezentaciji Srbije i slavnoj generaciji Metaloplastike koja je pokorila Evropu i u kojoj se i dan danas nalazi, Branka Bana Mrkonjića.

- Ljudi su uvek skeptični kada je je u pitanju nešto novo. Iskreno, mi se još nismo susreli sa takvim vidom rehabilitacije, koja može u kratkom roku da pomogne sportistima, ali opet treba verovati da je to moguće, jer sportska medicina napreduje iz dana u dan - rekao je Mrkonjić.

Novak je furiozno odigrao polufinale i finale, da se u toku igre nije ni naziralo da povreda postoji.

- Pratio sam ceo turnir i mogu reći da sam bio oduševljen nastupom Novaka i veoma sam srećan zbog novog osvojenog Gren slema. Ipak, nisam mogao da ne primetim, pogotovo nakon toliko pitanja o njegovoj povredi, da se odlično kretao u poslednja dva meča, a ako je u pitanju puknuće trbušnog mišića, morao je nakon toliko dana da oseti bol i da se to primeti na terenu. Međutim, ja verujem u napredak u ovoj oblasti. Mnogo godina sam u ovom poslu i znam da je sve moguće kada je sportska medicina u pitanju. Zato bih voleo da, ako postoji tretman koji može tako brzo da zaleči trbušni mišić, bude javno objavljen, da bi nama pomogao u našem edukovanju i razvoju, jer to je rehabilitacija koja može promeniti celokupni sport - zaključio je Mrkonjić.

(Espreso/Vanja Aleksić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.