NOVAK NIKAD BOLJE NIJE VIDEO PRESTO: Trka za Gren slem rekordera će biti paklena u nastavku sezone!
Foto: EPA/Ian Langsdon/EPA/Julien De Rosa/EPA/Dave Hunt

borba se tek rasplamsava

NOVAK NIKAD BOLJE NIJE VIDEO PRESTO: Trka za Gren slem rekordera će biti paklena u nastavku sezone!

Đoković je u naletu, Nadal želi da mu odskočna daska bude Frenč open, Federer se vraća za poslednji trzaj donedavno neprikosnovenog

Objavljeno: 13:47h

Novak Đoković je nastavio dominaciju na Australijan openu i poboljšao rekord na sjajnih devet titula u Melburnu.

Nijednom nije poražen u finalu prvog Gren slema u sezoni, ali ni u polufinalu. Kada dođe do završnice, trofej "Norman Bruks" je njegov. Isto kao sa Rafaelom Nadalom i pariskim "Kupom musketara".

Načinio je "Rod Lejver" arenu svojom kućom i tu je prosto nepobediv.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Novak je na ovaj način još jednom započeo i trku nad trkama - za osvajača najviše Gren slem turnira u muškom singlu svih vremena.

Uz devet titula iz Melburna, ima još toliko sa ostala tri najveća turnira i sa ukupno 18 Gren slemova približio se Rodžeru Federeru i Nadalu (po 20) na samo dva trofeja.

Obračuni njih trojice su spektakularni već duže od decenije, ali ova trka ne da se ne rešava, već se samo intenzivira kako vreme prolazi.

Dugo je izgledalo da će Federer ostati na 17 trofeja koliko je imao još 2012. posle osvajanja Vimbldona.

Rodžer Federer, Rafael Nadal
foto: AP

Međutim, pet godina kasnije je iskoristio povredu Đokovića, ali se i sam vratio na teren sa drastično unapređenim bekhednom i još agresivnijim pristupom osvojio "Ozi open" 2017. i 2018. i još jedan Vimbldon 2018.

Onda su ga, čini se, godine konačno stigle i prethodnih sezona nije bio ni blizu osvajanja najvećeg trofeja, a prošlu sezonu i start ove je propustio zbog problema sa povredom leđa.

Švajcarac se na teren vraća 8. marta, baš na dan kada će Nole oboriti njegov rekord po broju nedelja na vrhu ATP liste. Biće zanimljivo u kakvoj će formi biti i da li će imati novu promenu u igri i, mada smo naučili da ovu trojicu najvećih šampiona ne otpisujemo, ipak Rodžer u avgustu puni 40 godina...

Sa druge strane, Nadal je mlađi (34) i nije odigrao toliki broj mečeva u karijeri pre svega zbog velikog broja povreda koje su ga sigurno koštale i mnogo velikih trofeja.

Rafael Nadal
foto: EPA/Dean Lewins

Ali, Španac je najveći broj mečeva odigrao na fizički najzahtevnijoj podlozi, šljaci, a zbog stila igre kolena i zglobovi su mu mnogo puta stradali na betonu.

Zbog toga mu je izmaklo nekoliko trofeja Otvorenog prvenstva Australije koje je osvojio samo 2009. Opet, isto kao Novak sa Rolan Garosom. Ali, najviše je "Bik sa Majorke" stradao u finišu sezone što je glavni razlog što nijednom nije osvojio Završni masters.

Isticao je povremeno kako je nepravedno što se ovaj turnir uvek igra na betonu, sigurno bi i odnos u Gren slemovima bio drugačiji da se ne igraju dva na betonu, a samo po jedan na šljaci i travi, ali to je sad druga priča...

Zbog svih ovih nepovoljnih činjenica, čini se realnim da Španac svoj 21. Gren slem trofej traži baš na svom terenu - kraj Bulonjske šume u Parizu. Dva puta je slavio na travi "Ol Inglend kluba", poslednji put 2010., mada je dokazao da može da bude i tu jer je i on često prilagođavao svoju igru i pre svega unapredio servis.

To mu je pomoglo da 2017. i 2019. osvoji Ju-Es open gde takođe može biti jedan od favorita - pod uslovom da ceo turnir izdrži bez povreda.

Kad je Novak (33) u pitanju, on će sada kao apsolutno glavni cilj sebi dati osvajanje Frenč opena po drugi put čime bi postao jedini teniser osvajač bar dva puta svakog od četiri Gren slem turnira.

Novak Đoković
foto: EPA/Dave Hunt

Tako bi sigurno i dodatno povećao samopouzdanje u ovoj trci, ali i poljuljao ono koje imaju njegovi rivali. Želeće i da vrati trofej Ju-Es opena posle atipične eliminacije prošle godine, a podsetimo da je Novak osvojio i poslednja dva Vimbldona - prošle godine se nije igralo zbog pandemije, odlukom organizatora...

Naravno, planove trojice "vanzemaljaca" mogu da poprave sve bolji mlađi teniseri - pre svih Dominik Tim koji je "probio led" trijumfom u Njujorku, ali je i izuzetan na šljaci, pa Danil Medvedev koji sad ima dva finala na betonu iza sebe, ali i psihu da se bori sa najboljima, a možda i Aleksander Zverev koji sve više napreduje.

Rodžer Federer, Novak Đoković, Rafael Nadal
foto: AP/EPA/Ali Haider/EPA/David Guzman

Ipak, čini se da Rodžer, Rafa i Novak i dalje imaju odgovora za sve njihove pokušaje, pre svega zbog neverovatne mentalne snage. Uprkos godinama. I stalno iznova unapređuju svoju igru, podnosno jedan drugog.

Preostaje nam da uživamo u raspletu i nestvarnom tenisu jer je jedno sigurno - ovakva trojka nikad više neće igrati u isto vreme. Samo da korona ne pokvari sve..

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.