MENTOR ĐOKOVIĆ NAHVALIO OLGU POSLE OGROMNOG USPEHA: Dotakao se i problema koji muči sve igrače
Foto: EPA/Dave Hunt

razgovor sa novinarima

MENTOR ĐOKOVIĆ NAHVALIO OLGU POSLE OGROMNOG USPEHA: Dotakao se i problema koji muči sve igrače

"Njen jučerašnji meč bio je izuzetno težak, gledao sam uživo skoro dva seta, podržavao je. Ovo je velika pobeda, jako sam ponosan na nju, ne samo zbog sinoć"

Objavljeno:

Svetski broj jedan je pobedio Amerikanca Frensisa Tijafoa u četiri seta, u meču koji je trajao tri sata i 34 minuta.

Novak je odgovarajući na pitanja srpskih novinara, pričao i o ulozi koju ima u poslednje vreme, u kojij se nalazi u poziciji mentora mlade Olge Danilović.

Ona je posle pobede nad Petrom Martić pričala o tome koliko joj Novak pomaže, a sada je došao red i da njega da kaže šta o svemu tome misli.

"Njen jučerašnji meč bio je izuzetno težak, gledao sam uživo skoro dva seta, podržavao je. Ovo je velika pobeda, jako sam ponosan na nju, ne samo zbog sinoć. U poslednjih nekoliko meseci je mnogo vremena posvetila sebi i radu na svojoj igri, na psihološkoj stabilnosti i fizičkoj spremi. Plodovi tog rada se sada vide iako je imala velikog favorita u tom meču. Petra Martić je 19. teniserka sveta, ona je uspela da pobedi. Diktirala je tempo, pitala se u većem delu meča kako će igra i rezultat da se razvijaju. Čestitam joj, ovo je zaista velika pobeda za nju, koja, siguran sam, može da joj posluži za neke naredne izazove i da joj da neki jak vetar u leđa”, kaže Novak.

Saradnja je počela još jesenas i evo, već su vidljivi rezultati. Olga u drugom kolu igra protiv Šelbi Rodžers.

“Ona je provela nekoliko nedelja u centru kod nas, mnogo smo vremena proveli zajedno na terenu, trenirali zajedno. Dosta sam se posvetio, njoj i Hamadu u decembru, pošto sam ceo mesec proveo u Beogradu. Pola decembra sam trenirao ja sam, pola ne, pa sam imao malo više vremena da im se posvetim. Zaista sam srećan i zahvalan što je Olga izabrala da bude bazirana kod nas, Kristijan Šnajder je izuzetan trener, neko ko ima mnogo iskustva u muškom i ženskom tenisu. Nismo očekivali ništa previše od nje u kvalifikacijama za Australijan open, hteli smo samo da ostane posvećena i da bude usmerena na pravi način kada je u pitanju rad i njen opšti razvoj iz svakog ugla. Eto, ona je sve nas prijatno iznenadila svojim rezultatima, plasmanom ovde u glavni žreb, pobedivši 15. nosioca”.

Dugo se čekalo da Danilovićeva doda neki novi uspeh posle prve titule u profi tenisu.

“Ima izuzetno veliki potencijal, naravno, talenat je nesporan. Mnogi su je otpisali zato što nije uspela da nakon tog velikog uspeha, kada je osvijila prvi WTA trofej u Moskvi da u proteklih godinu i po do dve dana napravi neki značajniji skok. Tu ima različitih faktora, kako možda sama i igra, određene povrede koje su je remetile. Mislim da se sada sve lepo slaže. Koliko vidim, jako dobro se slaže i sa svojim trenerom. Pravimo jednu profesionalnu, kvalitetnu ekipu ljudi oko nje. Ne želim sad da izjevljujem šta sve od nje očekujem i šta sve vidim kada je u pitanju njena budućnost, rezultati. Definitivno, ima potencijal za najveće vrhove ovo sporta, ali dug je put. Ovo je zaista fantastičan početak saradnje, ja sam tu uz nju, svakodnevno komuniciramo. Trudim se da joj budem na raspolaganju, kako njoj tako i svim ostalim teniserima i teniserkama iz Srbije, koliko god mogu da im pomognem da napreduju i beleže izvanredne rezultate", kaže Novak.

On je rekao i da saoseća sa Fransisom Tijafoom koji je imao dosta zamerki na elektronski sistem koji odlučuje o autu.

"Teško je sada reći ko je bio u pravu, da li Fransis ili sudija u toj specifičnoj situaciji kada mu je oduzeo servis za 30:30, na 3:3 u četvrtom setu, u gemu koji je bio krucijalan, u kom sam napravi brejk i završio meč. Razumem i sudiju koji je prosto tolerisao dosta puta kada je on imao možda malo više vremena i više situacija gde je, da li zbog reketa ili peškira, oduzimao malo više vremena sebi. Tako da razumem. Opet, s druge strane razumem i Fransisa i saosećam sa njim, to je ključna situacija u meču. Teško je, sudija je bio u nezahvalnoj i neugodnoj poziciji gde mora da proceni sam da li mora baš striktno da se pridržava pravila ili možda da prepozna situaciju na terenu i razume da igrač prilazi kroz teške momente posle dugog relija”, kaže Đoković.

Promene u pravilima donekle su otežale posao samim igračima, Najbolji igrač sveta daje konkretan primer.

“Sama činjenica i tu se slažem sa Fransisom, da mi moramo da idemo da pokupimo peškir u ćošku... To nije bio slučaj do ove godine. Dosta igrača se poziva na to, na neki način i žali, jer treba mnogo vremena da se dođe, sat automatski otkucava vreme, a nama je potrebno vreme da dođemo iz jednog ćoška u drugi, da uzmemo loptice i onda istekne to neko vreme. To je neka siva zona, donekle, razumem da neko poštuje pravila, ali s druge stane moraš da razumeš i igru, tenis, kakva je situacija. Najbolje sudije to i rade, stavljaju se u poziciju i kožu igrača na terenu".

Mnogo se govori o ekstremno brzod podlozi. Novak je svakako neko ko je najpozvaniji da kaže šta misli o tome s obzirom na to da je branilac titule. Pitanje je koliko to ubrzanje može da ima efekta na njegovu igru u nastavku turnira.

"Definitvno je brža od od prošle godine. U poslednje tri godine je uvek za nijansu brža od prethodne. Ne znam koji su razlozi, sećam se dok je Lejton Hjuit još igrao i bio na vrhuncu, na početku moje karijere da su brzinu podloge nekako podešavali za njega, kako njemu odgovara. To je nekako i očekivano i normalno, ipak je ovo Australijan open, i za njihove lokalne igrače će uraditi sve da se oni što bolje osećaju. Ne znam da li je to sada zbog Kirjosa ili nekog drugog, zbog tih servisa, to nisam siguran, ali definitivno je brža. Koliko će to uticati na moju igru, za sada ne znam. Ja igram dobro, osećam se sasvim u redu, imao sam četiri meča do sada, dva na ATP kupu singla, plus dubl, zatim dva ovde u singlu. Što više mečeva imam, to će mi biti lakše da se prilagodim za podlogu i za naredni izazov. Raduje me činjenica da dobro serviram. Dok god dobro serviram, mislim da ću se snaći, u ritern gemovima tu i tamo, ako imam neku priliku da je iskoristim", zaključio je Đoković.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.