TAJ SAMPRAS ME JE DOSTA UJ**BAO U ŽIVOTU: Za Đokovića sam odmah znao da je zver! Vidiš da je drugačiji od ostalih!
Pit Sampras i Goran Ivanišević posle finala Vimbldona, Foto: EPA/Wolfgang Kumm

Vratio se u igračko vreme

TAJ SAMPRAS ME JE DOSTA UJ**BAO U ŽIVOTU: Za Đokovića sam odmah znao da je zver! Vidiš da je drugačiji od ostalih!

Trener srpskog tenisera i nekadašnji šampion Vimbldona se prisetio nekih trenutaka iz svoje karijere

Objavljeno:

Goran Ivanišević je legendarni teniser, a danas trener Novaka Đokovića.

Čuveni "Zec" je imao bogatu karijeru koja je mogla biti obogaćena sa još više trofeja pogotovo na Gren slemovima, jer je tri puta gubio finala Vimbldona, pre nego što ga je konačno osvojio 2001. godine i to kao jedini čovek koji je uz specijalnu propusnicu stigao do trofeja na londonskom Gren slemu.

Pre toga je gubio u finalima od Andrea Agasija 1992. i dva puta od Pita Samprasa (1994. i 1998.). U razgovoru za "Sport klub" se prisetio tih mečeva.

- Kako je sada ova pauza, mnogo su na TV-u puštali ta finala... Te 1992. godine sam odigrao loš meč, bio sam favorit i nisam smeo da izgubim, ali jesam – imao sam svojih šansi, ali je Agasi tog dana bio bolji, u važnim poenima bio je znatno bolji. Dve godine kasnije nisam imao nikakvu šansu, a 1998. je katastrofa način na koji sam ja to izgubio. Najviše žalim za 1992, ko zna kako bi se sve razvijalo da sam tada osvojio titulu. Krivo mi je i zbog US opena 1996. trebalo je da dobijem polufinale... Ponovo Sampras, taj Sampras me dosta u**bao u životu - ispričao je Ivanišević.

On je ispričao i kako su izgledali odnosi među teniserima u vreme dok je bio igrač i šta se sve promenilo u odnosu na današnju situaciju.

- Drugačije je bilo tada jer timovi nisu bili toliko veliki. Jedino je Beker uvek putovao sa celom ekipom – fizio, doktor, španer – ostali nisu u toj meri. Agasi je bio OK lik, drugačiji od ostalih, Sampras povučen i nije mnogo govorio, a i Edberg je bio u svom filmu. Respekt je postojao u svlačionici, mislim da su više igrači razgovarali jedan s drugim, sada je svako okrenut svom timu. Druga neka vremena, ali opet interesantna, rekao bih da je bilo više luđih likova nego sada - kaže Ivanišević i dodaje:

Goran Ivanišević o odnosima među teniserima u njegovo vreme
Goran Ivanišević o odnosima među teniserima u njegovo vremefoto: EPA/ALF

- Uvek je bilo nekih zajebancija, Lendl je voleo da zafrkava sve u svlačionici, a nije voleo kada njega neko zafrkava. On je išao okolo i zezao se s ljudima, ali bi se odmah povlačio kada bi neko krenuo na njega. Po svlačionicama je tada bilo mnogo razbijenih reketa, možda i više nego sada.

Ivanišević je danas trener najboljeg igrača sveta koga je upoznao još na akademiji kod Nikole Pilića kada su on i Novak Đoković sparingovali baš uoči tog njegovog osvajanja Vimbldona 2001. godine.

- Vidiš drugačijeg momka koji razmišlja potpuno različito od ostalih. Vidiš da je na terenu zver i da nema šanse da takva osoba ne postane svetski igrač. Niko nema magičnu kuglu da vidi u budućnost, ali kada je meni šjor Niko rekao: 'Ovaj će biti najbolji na svetu', tačno se i tada videlo da ima ono nešto. Uz roditelje koji ga moraju podržavati i gurati, to dovodi do visina do kojih je Novak došao.

Goran Ivanišević je danas trener Novaka Đokovića
Goran Ivanišević je danas trener Novaka Đokovićafoto: Profimedia

Za kraj, Ivanišević je rekao šta misli kako će izgledati tenis posle situacije u kojoj se svet našao.

- Kad će se tenis i kako vratiti, koliko će turnira opstati, hoće li se spojiti muški i ženski tur, kako će sve to izgledati... Ogromna je to pauza – sada svi željni, a ne može da se igra. Svi su u istom sosu, a mislim da će biti lakše ovima iskusnijima. Nemam pojma kako će izgledati tenis – da mi je neko pre tri meseca rekao da će celi svet stati, rekao bih mu da je lud. Hoće li ikada biti kao što je bilo, ja se nadam da hoće, ali videćemo hoće li biti promena - zaključuje Ivanišević za "Sport klub".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Sportklub.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.