U TOP 30 JE I IMA 3 ATP TITULE: Jedan od ove petorice tenisera je osumnjičen za možda najveću aferu u istoriji!
Mnogi se pitaju koji teniser se nalazi pod istragom, Foto: Profimedia, Ilustracija

Koji od njih?

U TOP 30 JE I IMA 3 ATP TITULE: Jedan od ove petorice tenisera je osumnjičen za možda najveću aferu u istoriji!

Tragom dostupnih informacija našli smo igrače koji se uklapaju u profil čoveka za koga se pominje da je povezan sa nameštanjem mečeva

Objavljeno:

Nemački mediji su objavili veliku priču o skandalu koji preti da uzdrma same temelje tenisa i verovatnu najzvučniju i najveću aferu sa nameštanjem mečeva u "belom sportu".

Prema njihovim saznanjima opsežna istraga traje već godinu dana i njome je obuhvaćeno oko 135 igrača iz celog sveta, među kojima su i oni iz Belgije, Francuske, SAD i Španije.

"ZDF" i "WELT" imaju saznanja da se istraga vodi protiv jednog nemačkog igrača Maksa H., ali i da je u nameštanje umešan i poznati teniser koji se nalazi među 30 najboljih na svetu i o njemu se zna da je do sada osvojio 3 ATP titule u karijeri.

Tim tragom smo proverili na ATP-ju koji to teniser iz Top 30 sa 3 osvojena pehara na Turu može biti pod istragom i naišli smo na petoricu igrača koji odgovaraju tim navodima.

Nikoloz Basilašvili, Dijego Švarcman, Mateo Beretini, Aleks de Minaur i Benoa Per su igrači iz Top 30 koji su u dosadašnjoj karijeri osvojili po 3 ATP titule.

Nikoloz Basilašvili
Nikoloz Basilašvilifoto: EPA/Justin Lane

Dakle, ako je za verovati saznanjima i izvorima nemačkih medija, neki od njih petorice je učestvovao u nameštanju i nalazi se pod istragom.

Mateo Beretini
Mateo Beretinifoto: EPA/Kiko Huesca

Prema dosadašnjim informacijama reč je o jermenskoj mafiji koja stoji iza nameštanja teniskih mečeva, a FBI je obavestio već belgijske istražitelje o svojim saznanjima.

Aleks de Minaur
Aleks de Minaurfoto: EPA/Kiko Huesca

- Reč je o mreži jermenske mafije koja se masovno širi preko sedam zemalja u Evropi. Ona je jako inteligentna i varaju na veoma visokom nivou! Oni imaju ljude koji su odgovorni za račune, koji peru novac i koji uspostavljaju kontakt s igračima - priča zamenik javnog tužioca Belgije, Erik Biskop.

Dijego Švarcman
Dijego Švarcmanfoto: AP

Eksperti procenjuju da se u tenisu vrti i preko 1.6 triliona evra! Kriminalci koriste ovo tržište za svoje dobro.

- Mafija i sindikati širom sveta koriste mečeve da bi oprali novac - rekao je Serđo D'Orsi iz Europola.

Benoa Per
Benoa Perfoto: EPA/Chema Moya

Kako dalje navodi ovaj portal, dva glavna razloga što je tenis idealan za nameštanje su ti što je mnogo lakše da se manipuliše individualnim sportom pošto su manje igrača umešana u nameštanja, a drugi razlog je ogromna svota novca koja je kao u fudbalu utiče na tržište!

Jedinica za integritet u tenisu (TIU) suspendovala je više od 20 tenisera i teniserki ove godine.

Za "WELT" je govorio Marko Trunđeliti, nekada 112. teniser sveta, koji je bio kontaktiran da namesti meč!

- Postoje profesionalci u najboljih 50 koji su nameštali mečeve. Ne možete da kažete da se namešta samo na manjim nivoima u tenisu. Ne, to se dešava na svim nivoima - rekao je ovaj argentinski profesionalni teniser.

Na ovu temu je progovorila i Nemica srpskog porekla Andrea Petković koja je otkrila da poznaje profesionalne tenisere kome su prilazili sa zahtevima da nameštaju meč.

Ona kaže da su uglavnom kontaktiraju muškarci i žene iz siromašnijih zemalja, tačnije "oni koji ne mogu da priušte da otputuju, oni koji zavise od novca"!

U svakom slučaju kada sve bude obelodanjeno možemo reći da bi tenis mogao da pretrpi jedan od najvećih udaraca u svojoj istoriji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.